U Barseloni đak (13) ubio profesora samostrelom, po zakonu neće odgovarati za zločin

20150420151523_300793
BARSELONA | Jedan 13-godišnji dečak upao je jutros u srednju školu u Barseloni i iz samostrela ubio profesora i povredio još najmanje četiri osobe, objavili su danas španski mediji. Napad se dogodio u državnoj srednjoj školi koju pohađaju đaci uzrasta od 12 do 16 godina.
Prema pisanju španskih medija, dečaka je posle ubistva uhapsila policija i odvela ga u bolnicu na ispitivanje, a objavljeni su samo njegovi inicijali- M.P.C. Do incidenta je došlo jutros u 9.20 sati u srednjoj školi „Žoan Fuster“, a na mesto nesreće su odmah stigli policajci i kola hitne pomoći.
Povređeni, među kojima je jedna profesorka i tri učenika, imaju lakše povrede i nisu životno ugroženi, Prema navodima svedoka, dečak je u školu stigao oko devet sati, sat vremena pošto je počela nastava, i pošao direktno prema svojoj učionici.
Tamo je iz samostrela pucao na svoju profesorku i njenu ćerku, koja je takođe učenica te srednje škole, i obe su povređene. Profesor iz susedne učionice izašao je sa časa da zaustavi napad i tada je 14-godišnjak pucao na njega i ubio ga. Tragično nastradali muškarac je u toj školi radio samo dve nedelje i to kao profesor na zameni.
U školu je stigao i gradonačelnik Barselone Šavijer Trijas, a posle napada roditelji i đaci su se okupili ispred škole. Ništa nisu govorili, samo su se grlili. Navodno, istu školu pohađa i dečakova sestra.
Najveći problem trenutno je u tome što dečak nije još napunio 14 godina, te po zakonu neće odgovarati za ovaj zločin, niti će biti smešten u kazneno-popravni dom za maloletnike. Po španskom zakonu, maloletnici između 14 i 18 godina starosti mogu da odgovaraju na sudu i da budu kažnjeni za svoja dela, kao i da zbog njih budu smešteni u domove za maloletne delikvente.
Ono što mu sleduje je psihološko testiranje, proučavanje njegovog ponašanja na društvenim mrežama, kao i istraga porodične situacije u kojoj je živeo, ali neće odgovarati za ovo krivično delo. Javno tužilaštvo za maloletnike će morati da zaseda i donese odluku da li će u ovom slučaju odstupiti od zakona.
Jedna od njegovih drugarica iz odeljenja izjavila je za medije da je dečak imao spisak profesora koje je želeo da ubije, kao i da je i ranije pretio da će tako nešto uraditi. Policija je izjavila da je dečak sa sobom nosio i tečnost sa kojom je planirao da napravi eksplozivnu napravu i potom se samoubije.
Portparol regionalne policije je izjavio da je prerano da se kaže da li je današnji incident, inače vrlo redak u Španiji, pokušaj oponašanja zloglasnog masovnog zločina u američkoj školi Kolumbajn u Koloradu koji se dogodio 20. aprila 1999. godine. Tada je jedan đak ubio 12 svojih drugova i jednog nastavnika.
Tanjug,Telecinco,Beta