У Београду одржан први молитвени доручак

111

БЕОГРАД │ Регионални молитвени доручак, који је окупио више од 200 људи из свијета и региона, као и госте из САД, одржан је данас у Београду, а заједничка порука учесника је да треба ширити мир и толеранцију и проширити сарадњу међу државама.

Тема доручка је „Љуби ближњег свог“ и то је још једна иницијатива Србије регионално помирење и продубљивање односа са државама у региону и свијету.

Регионалном молитвеном доручку, који организује Скупштина Србије, присуствују и представници њемачког Бундестага, Европског парламента, као и представници земаља у региону. Потпредсједник Скупштине Србије у претходном сазиву Владимир Маринковић захвалио је свима, а нарочито гостима из САД.

– Ово је јако важан догађај за Србију и регион, а главни циљ је да заједно изградимо мостове између држава Западног Балкана и народа, и да изградимо нову политику помирења – рекао је Маринковић.

Конгресмен САД Роберт Адерхолт изразио је задовољство због присуства молитвеном доручку, подсјетивши да је један такав одржан у фебруару ове године у Вашингтону.

Хтио бих да пренесем поздраве свих мојих колега из САД. Тема доручка ‘Љуби ближњег свог’ и наш цљ је да данас разговарамо о свему што нас окупља – рекао је Аделхорт.

Према ријечима министра за рад, запошљавање борачка и социална питања Србије Александра Вулина политика Србије јесте да са својим сусједима има најбољу комуникацију и добре односе, те да читав регион буде примјер како различити народи могу да сарађују и проналазе заједничке интересе.

– Наш однос према сусједима биће срдачан и отворен. Са великим напором смо постигли политичку стабилност, и ми смо примјер како она доводи до економске стабилности. Тако ћемо наставити да се понашамо – поручио је Вулин.

Он је је истакао да нема успјешне Србије без мирног и стабилног Балкана.

– Ми ћемо све учинити да Балкан буде баш такав – рекао је Вулин и додао да се Србија данас представља у једном добром светлу.

Албански посланик Фатмир Медију каже да ништа добро није донијело понашање када се упирало прстом и када смо једни друге оптуживали.

– Ми смо овдје да разговарамо о сарадњи и просперитету региона. Немамо будућност уколико не радимо заједно и зато ми је веома драго што сам у Београду и желио бих да се поново вратим – рекао је Медију.

Доручак је организован у Палати Србија, а учесници доручкују уз звуке харфе. Првом молитвеном доручку у Београду присуствовали су и предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Независне новине/Агенције