У БиХ 40 лица под истрагом због тероризма, а само један тужилац

boris grubjesic

САРАЈЕВО l Тужилаштво БиХ и партнерске агенције, у овом тренутку воде истраге против најмање 40 особа, чије се активности могу довести у везу са тероризмом, терористичким активностима и потенцијалним терористичким опасностима, а у току је и неколико међународних операција у борби против тероризма, у којима са партнерским земљама судјелује и БиХ, саопштено је из Тужилаштва.

У саопштењу се наводи да су се главне теме састанка Ударне групе за борбу против тероризма односиле на тренутне активности у борби против тероризма, праћење и превенцију активности које су у вези са тероризмом, као и на потребу јачања капацитета Тужилаштва БиХ и именовање тужилаца у Одсјек за тероризам, у којем активно и у пуном капацитету сада ради само један.

„С обзиром да је Тужилаштво БиХ подигло оптужнице и већ процесуира око 20 особа, у вези са учествовањем у терористичким активностима и одласцима на страна ратишта у Сирији, а воде се активне истраге против најмање још 20 особа, везано за врбовање, организовање одлазака и остале незаконите активности које имају везе са Сиријом, очигледно је да је приоритетна потреба именовање тужилаца, на које се чека већ неколико мјесеци, због различитих опструкција“, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ, рекао је да се у Тужилаштву БиХ одржао састанак Ударне групе за борбу против тероризма, те да се разговарало о активностима у борби за процесуирање и превенцију терористичких активности у БиХ.

„Тужилаштво БиХ очекује именовање нових тужилаца, одсјек за тероризам. Разговарано је данас и о тој теми„, навео је Грубешић.

Он је истакао да је Тужилаштво БиХ у протеклом пеироду подигло оптужнице против 20-ак особа за казнена дјела тероризма, а везана са одласцима у Сирију и на друга страна ратишта.

„Тужитељство БиХ води истраге против још најмање 20 особа за казнена дјела тероризма и терористичке активности које имају везе са Сиријом“, додао је Грубешић.

Нагласио је да, осим тога, има више предмета са истрагама против најмање 40 особа због повезаности са различитим терористичким активностима и потенцијалним опасностима од терористичких активности.

„Тренутно само један тужитељ у пуном капацитету ради на предметима казнених дијела тероризма и доиста је кључно и најбитније у овом тренутку да се именују тужитељи у одсјеку за тероризам. Њихово именовање чекамо већ више мјесеци. До њиховог именовања још није дошло због разних опструкција и надамо се да ће се то коначно десити како бисмо могли попунити капацитете и наставити рад“, рекао је Грубешић.

Истакао је да Тужилаштво БиХ и полицијске и партнерске сигурносне агенције судјелују у неколико међународних операција у борби против тероризма са више земаља.

Навео је да се разговарало и о новим облицима и модалитетима терористичких активности, те да је примјећено да се доста терористичких активности премјестило у сајбер простор.

„Полицијске и сигурносне агенције и Тужитељство БиХ морају наћи могућности и начина како да одговоре овим изазовима. Јако је важна превенција, јер када се терористички акт деси, у том случају се и Тужитељство и полицијске агенције баве посљедицама. Бит ће посвећена посебна позорност да се ради на откривању и превенцији казнених дијела како се она не би дешавала у будућности. Ударна група за борбу против тероризма ускоро ће бити трансформирана у Координационо тијело ради још ефикасније борбе против тероризма“, рекао је Грубешић.
Независне