У Чешкој незапосленост најмања у ЕУ

prag

ПРАГ | У Чешкој први пут од осамостаљења 1993. године посао и приходе има пет милона људи у земљи са више од 10 милиона становника, а незапосленост је по методама Евростата управо у Чешкој најмања у целој Европској унији, објавио је данас Чешки завод за статистику.

У марту је стопа незапослености међу радно продуктивним становништвом спала на 4,1 одсто, међу мушкарцима чак на 3,5 одсто, а запослено је било 5,004 милиона људи, што је већ четврти месец заредом рекордна запосленост.

Још крајем прошле године запосленост у Чешкој вратила се на ниво пре избијања светске економске кризе 2008. године.

Стопа запослености у категорији од 15 до 64 године старости достигла је за цео први квартал 71 одсто, а већину – 82 одсто чине запослени док су остало предузетници.

Чешка привреда има све већи проблем да нађе раднике да произведе и испоручи наручену робу, а Министарство спољних послова послало је појачања у конзулате у Украјини како би поједноставило и убрзало процес одобравања виза Украјинцима на које највише да попуне празнину десетина хиљада радних места рачунају чешка предузећа.

Иако се проблем са радницима за слободна радна места пооштрава из месеца у месец, чешка предузећа и влада не рачунају да би могла да их попуне евентуално избеглицама или имигрантима са Блиског истока и Африке, већ дефицитне раднике траже у Украјини, Вијетнаму и Монголији.

Тањуг