У ЦЈБ Требиње обиљежен Дан полиције

cjb proslava

ТРЕБИЊЕ │ У Центру јавне безбједности Требињу данас је организована централна свечаност поводом Дана полиције РС.

Жарко Лакета, начелник ЦЈБ Требиње, истакао је да је од формирања МУП-а РС а тим и ЦЈБ Требиње, као организационе јединице, прије 24 године, сваки припадник овог Центра дао свој допринос. Он је додао да посебну захвалност дугују колегама који су за слободу и свој позив дали животе.

Осамнаест припадника ЦЈБ Требиње и 12 припадника 3. Одреда Специјалне бригаде МУП-а погинуло је у одбрамбено-отаџбинском рату. У знак захвалности нашим погинулим колегама, крајем прошле године, обновљена је и спомен плоча у згради Центра, завршен је и одобрен пројекат за изградњу споменика погинулим припадницима Центра, који ће бити смјештен испред зграде ЦЈБ Требиње, а који ћемо урадити ове године“, каже Лакета.

Он је додао да се током скоро двије и по деценије константно радило на обучености кадара и побољшању материјално-техничких услова рада, тако данас Центар посједује најмодернију опрему за задатке који стоје пред њима.

„Осим једне зграде полицијске станице, све зграде полицијских станица на подручју Центра као и сам Центар су или наново изграђене или адаптиране. Приоритети Центра нису увијек били исти – данас су активности усмјерене на борбу против тероризма, као и организованог криминала и корупције, а даљи рад и поступање се одређује зависно од сваке локалне заједнице и тренутног стања безбједности“, закључује Лакета.

cjb proslava2

Обиљежавању Дана полиције РС присуствовао је и епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, који је рекао да је ово важан празник за полицију, али и за све нас – који имамо обавезу да поштујемо оне који се и данас у миру жртвују, како су се и у рату жртвовали, да би ми живјели слободно.

„Срео сам у рату неке људе који су тада били у пуној снази а данас су, на жалост, или болесни или рањени, или су старци, а поготово су ми позната и нека лица на спомен плочи. И у том смислу хоћу да кажем да смо сви запечаћени ратом. Врло важно је да поштујемо сваку рану из рата, сваког погинулог из рата, сваку кап зноја коју је неко пролио да би ми данас били у слободи, али не дај Боже да се тај рат икада више понови“, рекао је епископ захумско-херцеговачки и приморски.

Он је додао да су људи у униформи који данас обиљежавају свој дан најизложенији разним опасностима, што морамо сви да поштујемо.

„Има људи коју су спремни на свашта и у то смо се увјерили и године када се догодило страшно убиство, али опет – да није рада и труда ових озбиљних људи, ко зна да ли би починиоци били пред судом. Оно што ради начелник Лакета и сви други људи у овој станици је за примјер и на томе сам им захвалан и ја и наша црква“, закључио владика Григорије.

Након полагања цвијећа и паљења свијећа на спомен обиљежју погинулим припадницима МУП-а у холу зграде ЦЈБ Требиње, уприличен је и пријем за госте.

С.П.