U Dubrovniku ulovljena najotrovnija riba na svijetu

343154_1
DUBROVNIK | Jedna od najotrovnijih riba na svetu – fugu ulovljena je u blizini Dubrovnika. Riba, čija konzumacija izaziva paralizu i smrt, ulovljena je u Uvali Lapadu, potvrđeno je u Institutu za okeanografiju i ribarstvo u Splitu.

Iz splitskog Instituta ističu da je sve više prijava da je u Jadranu ulovljena ova riba, čiji je otrov 1.250 puta snažniji od cijanida. Ovo je drugi primerak ulovljen ove godine, kažu u dubrovačkom Institutu za more i priobalje.

Riba fugu ima stanište u Indijskom okeanu, a u Mediteran dolazi kroz Suecki kanal zbog klimatskih promena i povećane temperature mora.

Stručnjaci sa dubrovačkog Instituta navode da je ova riba sve češća u Jadranskom moru, a da je na istočnom Mediteranu postala jedna od dominantnijih vrsta, prenose hrvatski mediji.

Zbog sve češće pojave ove ribe stručnjaci upozoravaju da je potrebna hitna edukacije jer je reč o pogubnoj vrsti. Preporučuje se da se riba fugu ne uzima golim rukama već u rukavicama.

Iako je reč o smrtonosnoj ribi, ona vekovima predstavlja delikates na japanskoj trpezi. Mogu je pripremati samo kuvari koji prođu posebnu višegodišnju obuku i steknu licencu, kao dokaz da su savladali sve potrebne veštine u pripremi. Umeće i iskustvo kuvara jedini je garant da večera nekome neće biti poslednja u životu, jer protivotrova nema.

Otrov tetrodotoksin, smrtonosna bistra supstanca, nema ni ukus ni miris po kojima bi mogla da se prepozna i odstrani. Najviše otrova ima u jetri, bubrezima, predelu oko reproduktivnih organa i u koži ribe. Oni koji su je jeli i preživeli to iskustvo, tvrde da je i najukusnija.

Ribolovci je otpremaju u restorane živu, gde izložena u akvarijumu čeka da je gost izabere za ručak ili večeru.

Fugu riba može ponekad da se kupi i na pijaci, ali opasnost upravo odatle i vreba. Kada osoba, koja ima nedovoljno iskustva, odluči da je kupi i sama pripremi, tragedija je skoro neminovna. Žrtva posle obroka ostaje paralisana, ali potpuno svesna. Smrt nastupa gušenjem.

Tokom poslednjih godina farmaceutska industrija pokazuje sve veći interes za prikupljanjem otrova ove vrste ribe.

Blic