У Европи распоређено 200 нуклеарних бомби САД

827016139566b5be7756d2913411215_v4_big
МОСКВА │ Америчко оружје за масовно уништење налази се на територији једног броја европских земаља, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу, преноси Спутњик.
Шојгу је упозорио и да је око 200 америчких нуклеарних авионских бомби распоређено у Европи.
„На територији Белгије, Италије, Холандије, Немачке и Турске налази се око 200 америчких нуклеарних авионских бомби. Предвиђа се њихова модернизација“, рекао је Шојгу, говорећи на колегијуму војног ресора.
Према његовим речима, у различитим степенима приправности налази се 310 авиона-носача.
Министар одбране је рекао и да се наставља тенденција заоштравања војно-политичке ситуације у свету, посебно у Европи и Централној Азији, и на Блиском истоку.
Сведоци смо доследног ширења НАТО блока. За релативно кратко време, он се проширио скоро двапут, добивши 12 нових чланица. Данас се за улазак у блок активно спремају Црна Гора, Македонија, БиХ, Грузија и Украјина. У сферу интереса Алијансе спадају Финска, Шведска, Србија и Молдавија“, истакао је он.
Говорећи о Сирији, Шојгу је рекао да се тамо налази око 60.000 терориста и да постоји претња њиховог ширења у централну Азију.
Притом, додао је, ДАЕШ, такозвана Исламска држава, контролише 70 одсто сиријске територије.
Шојгу је навео и податак да је руска авијација у Сирији извела укупно 4.000 борбених налета на 8.000 објеката терориста.
Оружане снаге Русије превезле су 214 хиљада тона различите врсте терета, потребног за извођење операција Војно-космичких снага у Сирији. Обновљена је фабрика за ремонт тенкова у Хомсу“, рекао је он.
Према речима Шојгуа, искуство у Сирији показало је и да су дронови незаменљиви током извођења борбених акција, а да Русија располаже са 1.720 летилица ове врсте.
Министар је нагласио и да стратешке нуклеарне снаге Русије у овом тренутку гарантовано решавају задатке нуклеарног ограничавања, као и да је више од 200 нових и модернизованих врста авионске технике и флоте стигло у Војно-космичке снаге Русије.
„Више од 95 одсто лансирних нуклеарних система налази се у сталној борбеној готовости“, рекао је Шојгу, али је и истакао да Русија испуњава све обавезе у сфери контроле наоружања и да сарађује у војној сфери са 80 земаља.
Б92