У ФБиХ почиње еко-тестирање возила

САРАЈЕВО │ У станицама за технички преглед возила у Федерацији БиХ од почетка године обављаће се еко-тест због чега ће возачи за регистрацију возила морати да издвоје додатних 20 до 36 КМ.

Федерално Министарство саобраћаја и комуникација потврдило је да овим почиње примјена Правилника о издувним гасовима моторних возила.

Према овом правилнику, власници возила с бензинским мотором без катализатора издувних гасова и ламбда сонде за еко-тест при регистрацији платиће 22, а за оне са катализатором и сондом 32 КМ.

За сва возила с дизелским мотором плаћаће се накнада од 36 КМ, преносе федерални медији.

У Министарству кажу да ће прва етапа бити прелазна, јер све до 2020. године еко-тест неће утицати на регистрацију, а ако возило у наредне три године при техничком прегледу не прође еко-тест неће се моћи ни регистровати.

На возила ће бити стављане и наљепнице у бојама.

Аутомобили који задовоље норму евро један добиће црну наљепницу, за евро два предвиђена је црвена, евро три жута, евро четири зелена, евро пет плава, а евро шест љубичаста наљепница.

Када сва возила буду имала наљепнице, Влада ФБиХ одлучиће шта ће бити са возилима која не задовољавају стандарде и не прођу еко-тест.

Агенције