У Гацку и у Невесињу највише нарушавања јавног реда и мира

ТРЕБИЊЕ │ Стање безбједности на подручју које оперативно покрива ПУ Требиње у протекла три мјесеца је задовољавајуће – оцијенио је Жарко Лакета, начелник ове управе на данашњој конференцији за новинаре.

Он је истакао да је у периоду јануар – март евидентиран 51 случај нарушавања јавног реда и мира, што је више за десет, и 73 прекршаја, што је више за 13 у односу на упоредни период прошле године.

„Посматрано по општинама које покрива ова ПУ највише прекршаја евидентирано је у Гацку – 20, Невесињу 19, Требињу 14, а у Билећи десет док је у Берковићима евидентирано седам прекршаја против јавног реда и мира“, објашњава Лакета.

У посматраном периоду није било евидентираних нарушавања јавног реда и мира у већем обиму у којем је учествовало пет или више лица. Лакета је посебно истакао да је у овом тромјесечном периоду било 27 повратника у вршењу прекршаја по питању јавног реда и мира.

„Из овога можемо закључити да казнена политика према овим лицима није дала резултате. Због нарушавања јавног реда и мира 13 лица је лишено слободе, што је за десет више у односу на исти период лани“, каже он.

Угоститељски објекти најчешћа мјеста за туче и физички напад

Сила од стране полицијских службеника употребљена је 12 пута, ради успостављања јавног реда и мира што је у односу на упоредни период више за девет пута.

Највише почињених прекршаја односи се на члан 12, туча и физички напад што је укупно 21 прекршај. Највећи број прекршаја, 26, почињен је у периоду од поноћи до 2 часа ујутро. А најчешћа мјеста за нарушавање јавног реда и мира су угоститељски објекти. Из ове анализе можемо закључити да у наредном периоду морамо повећати активности по питању јавног реда и мира у овом периоду и разговараћемо наравно са Градском управом и људима из општина око радног времена и свега осталог што утиче на нарушавање јавног реда и мира.“

Лакета се на данашњој конференцији за медије осврнуо и на безбједност саобраћаја.

„У прва три мјесеца евидентирано је укупно 88 саобраћајних незгода, више за десет у односу на упоредни период, од чега : једна саобраћајна несрећа са погинулим лицем, седам саобраћајних незгода са тешко повријеђеним и десет са лакше повријеђеним. У посматраном периоду из саобраћаја је искључено 299 возача а треба посебно истаћи да су чак 154 возача искључена због утицаја алкохола“, каже он.

Што се тиче области спријечавања и откривања криминалитета, евидентирано је 81 кривично дјело од чега се на општи криминалитет односи 57, на привредни 19, на злоупотребу опојних дрога 2 и на безбједност саобраћаја три.

„Од укупног броја кривичних дјела (81) по познатом починиоцу пријављено је 58 док је по нн-у пријављено 23. Расвијетљено је 17 кд и то из текућег периода 13 а из претходних година четири. Као ‘свијеж чин’ евидентирано је 19 кривичних дјела за која је пријављено 21 лице.“

Мигранти за сада не праве пријетњу за становништво

„Мислим да до сада мигранти нису угрожавали безбједност. У сваком случају, вође сектора које покривају одређене области имају план који је направљен за 2018. годину, да два пута мјесечно обилазе све мјесне заједнице, све становништво које живи у граничном подручју, да са њима обављају разговоре о овим проблемима. Ми смо стално на услузи грађанима“, казао је начелник ПУ Требиње.

У току је рад на проналажењу починиоца паљења аутомобила саобраћајног полицајца

На новинарско питање докле се стигло у расвјетљавању случаја паљења аутомобила полицијског службеника ПУ Требиње, које је недавно догодило у насељу Луч, Лакета је одговорио да је ПУ заједно са поступајућим тужиоцем извршила увиђај, док је Сектор криминалистичке полиције саслушао више лица.

„У току је рад на овом предмету, пронађени су одређени материјални докази који су послати на вјештачење. Чекамо извјештај вјештака, односно служби које су надлежне да кажу своје мишљење по том питању. Направљен је план за овај предмет и на основу овог плана и пристиглих резултата, који су послати МУП-у, и када будемо сигурни, јавност ће бити благовремено упозната“, закључио је Лакета.

С.П.