U Gacku i u Nevesinju najviše narušavanja javnog reda i mira

TREBINJE │ Stanje bezbjednosti na području koje operativno pokriva PU Trebinje u protekla tri mjeseca je zadovoljavajuće – ocijenio je Žarko Laketa, načelnik ove uprave na današnjoj konferenciji za novinare.

On je istakao da je u periodu januar – mart evidentiran 51 slučaj narušavanja javnog reda i mira, što je više za deset, i 73 prekršaja, što je više za 13 u odnosu na uporedni period prošle godine.

„Posmatrano po opštinama koje pokriva ova PU najviše prekršaja evidentirano je u Gacku – 20, Nevesinju 19, Trebinju 14, a u Bileći deset dok je u Berkovićima evidentirano sedam prekršaja protiv javnog reda i mira“, objašnjava Laketa.

U posmatranom periodu nije bilo evidentiranih narušavanja javnog reda i mira u većem obimu u kojem je učestvovalo pet ili više lica. Laketa je posebno istakao da je u ovom tromjesečnom periodu bilo 27 povratnika u vršenju prekršaja po pitanju javnog reda i mira.

„Iz ovoga možemo zaključiti da kaznena politika prema ovim licima nije dala rezultate. Zbog narušavanja javnog reda i mira 13 lica je lišeno slobode, što je za deset više u odnosu na isti period lani“, kaže on.

Ugostiteljski objekti najčešća mjesta za tuče i fizički napad

Sila od strane policijskih službenika upotrebljena je 12 puta, radi uspostavljanja javnog reda i mira što je u odnosu na uporedni period više za devet puta.

Najviše počinjenih prekršaja odnosi se na član 12, tuča i fizički napad što je ukupno 21 prekršaj. Najveći broj prekršaja, 26, počinjen je u periodu od ponoći do 2 časa ujutro. A najčešća mjesta za narušavanje javnog reda i mira su ugostiteljski objekti. Iz ove analize možemo zaključiti da u narednom periodu moramo povećati aktivnosti po pitanju javnog reda i mira u ovom periodu i razgovaraćemo naravno sa Gradskom upravom i ljudima iz opština oko radnog vremena i svega ostalog što utiče na narušavanje javnog reda i mira.“

Laketa se na današnjoj konferenciji za medije osvrnuo i na bezbjednost saobraćaja.

„U prva tri mjeseca evidentirano je ukupno 88 saobraćajnih nezgoda, više za deset u odnosu na uporedni period, od čega : jedna saobraćajna nesreća sa poginulim licem, sedam saobraćajnih nezgoda sa teško povrijeđenim i deset sa lakše povrijeđenim. U posmatranom periodu iz saobraćaja je isključeno 299 vozača a treba posebno istaći da su čak 154 vozača isključena zbog uticaja alkohola“, kaže on.

Što se tiče oblasti spriječavanja i otkrivanja kriminaliteta, evidentirano je 81 krivično djelo od čega se na opšti kriminalitet odnosi 57, na privredni 19, na zloupotrebu opojnih droga 2 i na bezbjednost saobraćaja tri.

„Od ukupnog broja krivičnih djela (81) po poznatom počiniocu prijavljeno je 58 dok je po nn-u prijavljeno 23. Rasvijetljeno je 17 kd i to iz tekućeg perioda 13 a iz prethodnih godina četiri. Kao ‘svijež čin’ evidentirano je 19 krivičnih djela za koja je prijavljeno 21 lice.“

Migranti za sada ne prave prijetnju za stanovništvo

„Mislim da do sada migranti nisu ugrožavali bezbjednost. U svakom slučaju, vođe sektora koje pokrivaju određene oblasti imaju plan koji je napravljen za 2018. godinu, da dva puta mjesečno obilaze sve mjesne zajednice, sve stanovništvo koje živi u graničnom području, da sa njima obavljaju razgovore o ovim problemima. Mi smo stalno na usluzi građanima“, kazao je načelnik PU Trebinje.

U toku je rad na pronalaženju počinioca paljenja automobila saobraćajnog policajca

Na novinarsko pitanje dokle se stiglo u rasvjetljavanju slučaja paljenja automobila policijskog službenika PU Trebinje, koje je nedavno dogodilo u naselju Luč, Laketa je odgovorio da je PU zajedno sa postupajućim tužiocem izvršila uviđaj, dok je Sektor kriminalističke policije saslušao više lica.

„U toku je rad na ovom predmetu, pronađeni su određeni materijalni dokazi koji su poslati na vještačenje. Čekamo izvještaj vještaka, odnosno službi koje su nadležne da kažu svoje mišljenje po tom pitanju. Napravljen je plan za ovaj predmet i na osnovu ovog plana i pristiglih rezultata, koji su poslati MUP-u, i kada budemo sigurni, javnost će biti blagovremeno upoznata“, zaključio je Laketa.

S.P.