У градској администрацији дупло више запослених од прописа

ТРЕБИЊЕ I Требињска градска администрација има два пута више запослених него што је прописано новим Законом о локалној управи и самоуправи.

Градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је након данашњег састанка са министром управе и локалне самоуправе у Влади РС Лејлом Решић да је нова градска власт затекла 344 радника, да сада има 266 запослених и четири функционера, те да по новом Закону о локалној управи и самоуправи тај број се мора свести на 130 радника.

„Вишак запослених ћемо рјешавати реорганизацијом, активирањем запослених да дају свој максимум, али и проводити неке друге смјернице у складу са Законом. Сви одсјеци и одјељења који немају функцију менаџерског тима и не праве нове програме за рјешавање проблема грађана ће морати бити изван градске управе“, навео је Петровић.

Он је најавио да ће већ на наредној седници Скупштине града бити предложено да цивилна заштита, као и неки одсјеци везани за заштиту животне средине и безбједности грађана, изађу из градске управе.

Петровић каже да то неће значити и смањење буџета за плате, пошто је ријеч о градским установама, те да је издвајање за плате и даље високо, иако је нешто ниже од 50,4 одсто колико је нова власт затекла.

Буџет смо преорјентисали на инвестиције и оквир за плате ће морати бити мањи наредне године“, истакао је Петровић.

Он је навео да град Требиње има редовну комуникацију и неопходну правну помоћ од ресорног министарства, што у предходном периоду није био случај.

Према ријечима министарке за управу и локалну самоуправу Лејле Решић, Требиње је била локална заједница која имала највише запослених у градској администрацији у РС.

„Није циљ да неко остане без посла, јер ти људи нису криви што неко раније није мислио на прави начин и створио проблеме. Са људима који су, евентуални, вишак радиће се системски, правиће се програми да им се обезбједи стимулативна отпремнина, програми за самозапошљавање и сл., да не остану на улици“, истакла је Решић, додавши да је посљедњи пут са требињском градском власти разговарала прије пет година.

Она је подсјетила и да је инспекција прије неколико мјесеци открила и 49 незаконитих радних мјеста у требињској градској администрацији.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је након данашњег састанка са министром управе и локалне самоуправе Лејлом Решић најавио и формирање службе главног градског правобраниоца, што ће, према нацрту Закону о правобранилаштву, убудуће бити обавеза свих градова у РС.

Д.Ч.