У Хитној пуне руке посла: Од упала, повишеног притиска до повреда од пиротехнике

ТРЕБИЊЕ │ У Служби хитне медицинске помоћи током празничних дана евидентиран је рекордан број прегледа.

Свакодневно је прегледано око седамдесетак пацијаната, а највише њих је било са упалом плућа, упалом уха, углавном код дјеце, а било је доста оних са бронхитисом и повријеђених током употребе пиротехничких средстава.

Саша Борјан, љекар Хитне медицинске помоћи, за Радио Требиње каже да су претходних дана, а посебно јуче, запослени у овој служби имали пуне руке посла.

Симптоматологија пацијената била разноврсна, а највише је било оних са упалом плућа. Борјан препоручује свим суграђанима који дуже времена кашљу и имају повишену температуру да се обавезно јаве љекару.

Случајева упале плућа заиста било доста протеклих дана. Осим тога, имали смо већи број упала уха код мале дјеце, па је и родитељима препорука да чим се дјеца пожале на бол – да их одведу љекару да би добили адекватну терапију. Имали смо и много случајева бронхитиса и високог притиска“, каже Борјан.

Јављали су се и пацијенти са вирусним респираторним инфекцијама.

„То су респираторне инфекције праћене температуром преко 39, као и сувим надражајним кашљем и секрецијом из носа. Обично тај кашаљ је присутан око три, четири недјеље узрокован различитим вирусима. Ипак су сада неки необично топли дани за ово доба године, па је једна од препорука да пацијенти поведу рачуна о свом имунитету“, каже доктор Борјан и упозорава да се не користе пиротехничка средства – јер је било доста оних који су претходних дана задобили озбиљне повреде, посебно главе и рука, док су испаљивали ватромете или петарде.

„Имали смо доста случајева и дјеце и одраслих са опекотинама задобијаним од петарди. А имали смо и случај одраслог човјека који је задобио повреду лица када му је ватромет експлодирао у руци. Задобио је повреду усне са обје стране. Зато би суграђани требали водити рачуна о употреби пиротехничких средстава да не бисмо имали још оваквих пацијената“, истиче др Борјан.

Љекар истиче да је веома важно током ових зимских дана ојачати имунитет, узимајући више воћа и поврћа, богатих витамином Ц. Препоручује и што више времена проводити на свјежем ваздуху и умјерену физичку активност.

Хронични болесници би требало да се придржавају преписане терапије.

Д.Р.