У Kини од данас и званично не важи политика једног детета

703370_bebe--foto-oliver-bunic_f

ПЕKИНГ │ У Kини је данас званично престала да важи „политика једног детета“, пошто је на снагу ступио закон који допушта свим брачним паровима да имају и друго дете.

То је покушај кинеских власти да се изборе са све мањом радном снагом и све старијим становништвом.

Та мјера, коју је у октобру најавила владајућа Kомунистичка партија, примењиваће се од 1. јануара, објавила је кинеска агенција Синхуа, а пренела је АФП.

Свим брачним паровима ће бити допуштено да имају и друго дете, али ће закон ипак ограничавати добијање већег броја деце.

Услед политике једног детета, уведене крајем седамдесетих година прошлог века, већини парова у Kини је било допуштено да имају само једно дете.

Kинеске власти су тврдиле да је та мера дала кључни допринос наглом економском развоју те земље и да је спречила рођење 400 милиона људи.

Ту меру је спроводила строга национална комисија, која је новчано кажњавала прекршиоце, а у неким случајевима су били вршени и присилни абортуси.

Двоје деце су могле да имају само сеоске породице, и то само ако је прво дете била девојчица, као и породице из етничких мањина.

Kао резултат примене „политике једног детета“, кинеска популација, која је тренутно најбројнија са 1,37 милијарди људи, рапидно стари, постоји неравнотежа у броју мушкараца и жена, док се смањује и обим радне снаге.
Агенције