U ljubičastom raju

Kad procvjeta glicinija, a desi se to već sredinom aprila, Bilećani će vam susret, sigurno, zakazati u Restoranu „Stari dom“. Razlog tome je oduševljenje čarobnom penjačicom, u narodu poznatom po nazivu „plava kiša“, a čijih pet stabala krase baštu nekadašnjeg Vojnog paviljona.

I, zaista, potpuno su u pravu. I prije nego što zakoračismo u ovaj kutak, pomalo sakriven od očiju javnosti, ote nam se uzdah oduševljenja.

Vlasnik restorana Milenko Radovanović nam reče da je prije nešto više od deceniju preuzeo restoran i zatekao gliciniju u teškom stanju. Od sugrađana je saznao da je stara preko 70 godina, a brojne novinarske ekipe koje su dolazile iz svih dijelova BiH potvrdile su mu da je najstarija u Bosni i Hercegovini. Čak je čuo i informaciju da je zaštićena od strane Unesko-a.

Sve je bilo srušeno, palo, zapušteno, ali nisam htio odustati. Postavio sam zatezače. Više puta sam je podvezivao. Redovno je održavam, zalijevam,… Čak sam bušio zid skoro 80 centimetara da ankerišem i zategnem žicu koja drži gliciniju“, priča nam Radovanović i naglašava koliko je truda uložio, ali i tvrdi da se sve isplatilo. Jer, kako reče, ništa ne može platiti ljepotu njenog cvijeta, a ni hladovinu lista.

„Glicinija je drvena, višegodišnja penjačica koja vodi porijeklo iz Kine, a ima je i u Japanu, Koreji… Kao drvo može da naraste do 20, pa čak i 30 metara visoko. Cvijet kratko traje. Svega dvadesetak dana. Onda počinju listovi i dugo imamo prirodnu hladovinu. Listovi su sjajni i zeleni, 10-30 centimetara dužine. Cvjetovi su kod nas ljubičasti, mada, mogu biti i plavi ili bijeli. Uvijek su sakupljeni u cvastima. Cvjetanje obično dostiže vrhunac sredinom maja. Plod je spljošten, braon boje, a muhuna joj je poput pasulja. Otporna je na temperature i ovdje, u Bileći je imamo na par mjesta, ali su ova moja stabla, ponavljam, po tvrdnjama sugrađana – najstarija“, zaključuje naš kratki susret ovaj gostoljubivi bilećki ugostitelj.

J. DANILOVIĆ/Glas Trebinja