У Македонију ушло 800 наоружаних Албанаца

БЕОГРАД │ Наши безбједњаци регистровали покрете ветерана Ослободилачке војске Косова. Носили аутоматске пушке и товаре са оружјем. Скопље обавјештено, али нема реакције

Српске службе безбједности откриле су да је око 800 наоружаних ветерана озлоглашене ОВК са Косова и Метохије ушло на територију Македоније – сазнају „Новости“.

Овај маневар извршен је у два наврата, а према оперативним подацима, албански екстремисти били су опремљени аутоматским пушкама. На македонску територију убацивали су се у групама, а тајно су преносили и товаре наоружања. Практично је примијењен исти сценарио као када су својевремено спремана жаришта у јужној српској покрајини, а оружје запрежним возилима и на коњима пребацивано из Албаније на Косово.

Како преносе извори „Новосто“, први покрет бивших припадника ОВК ка Македонији регистрован је крајем прошле године и временски се поклапа са састанком представника свих Албанаца у региону, одржаном у Албанији 23. децембра.

Као што су „Новости“ већ писале, на том тајном састанку дат је знак за агресивно оживљавање пројекта „велике Албаније“. Присутни су били политички лидери Албанаца са КиМ, југа централне Србије, из Македоније, Албаније и Црне Горе, али и ветерани озлоглашене ОВК и њеног огранка – Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе.

Друго помјерање екстремиста са Косова забиљежено је прије мјесец и по дана. Према обавјештајним подацима, два су главна коридора кретања ових група – ка општинама Липково и Арачиново, на сјеверу и југу Македоније. Зачудо, македонске власти ништа нису предузеле иако су их српски безбједњаци обавијестили.

Према сазнањима, један канал, онај ка селима општине Липково, који се налазе на сјеверу Македоније и додирују са територијом јужне српске покрајине, прије неки дан је пресјечен.

Војнобезбедносна агенција прошле недјеље запленила је на југу централне Србије већу количину оружја за које се претпоставља да је илегално требало да се транспортује у Македонију. Арсенал је откривен на подручју општина Прешево и Бујановац.

Реализација ове акције, како се претпоставља, ишла је под „диригентском палицом“ нове генерације екстремних Албанаца на југу Србије, која води „војску криминалаца“ (баве се шверцом наркотика, оружја и миграната) и која по потреби лако може да се трансформише у терористичку организацију.

Криза због азиланата

Села македонских општина Липково и Арачиново, која су већински насељена Албанцима, потресала је криза и у марту 2016, када су се појавиле информације да је дошло до упада терористичке групе са Косова.

Тада је македонска полиција саопштила да нема мјеста паници и да је послије извршене контроле утврђено да није било никаквог упада. Према званичној верзији, током претреса више локација пронађена је само група азиланата које су мјештани држали у заробљеништву мимо њихове воље.

Новости