У наредној години изградња СИГУРНЕ КУЋЕ у Требињу

ТРЕБИЊЕ │ „На данашњем састанку договорили смо се да приступимо изградњи сигурне женске куће у Требињу – а надлежно Одјељење за урбанизам и просторно уређење града Требиња у најскорије вријеме наћи ће локацију за ту намјену“, изјавио је данас градоначелник Требиња Лука Петровић, након пријема за представнике институција и организација цивилног друштва, а поводом глобалне кампање „16 дана активизма борбе против насиља над женама“.

Према његовим ријечима, учесници састанка ће у оквирима својих могућности помоћи изградњу сигурне женске куће, а носилац активности ће бити Центар за социјални рад, који ће прикупити недостајућа средства за изградњу.

„Кућа би требало да буде изграђена у близини Полицијске управе Требиња, а наша жеља је да се у наредној години жртве породичног насиља могу уселити у ту кућу“, рекао је градоначелник Требиња.

Објекат би требао да буде од регионалног значаја, истиче градоначелник и додаје да је ово веома важан корак за који постоји интересовање међународних организација које би помогле реализацију овог пројекта.

Овај гест Градске управе Требиње обрадоваће све жртве породичног насиља и ова сага која траје 13 година ће, надамо се, у наредној години бити завршена“, рекла је извршни директор Женског центра Требиње Љиљана Чичковић.

„Ми располажемо са непуних 75 хиљада КМ а идејни пројекат капацитета 20 особа са свом пратећом инфраструктуром коштао би, са урачунатим ПДВ-ом, око 660 хиљада КМ“, истиче Чичковић.

На данашњем састанку донесени су још и закључци да се формира координационо тијело на нивоу града које ће се бавити праћењем и анализом насиља над женама и дјецом, а како је најављено – требињске школе ће увести посебне контроле на часовима и мимо наставе у циљу спречавања насиља дјеце над дјецом.

Р.М.