У Невесињу представљен нови правилник о подстицајима у пољопривреди

pravilnik16-1

НЕВЕСИЊЕ l Представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС из Подручне јединице Требиње, данас су у Великој сали општине Невесиње одржали презентацију Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села за 2016. годину.

Правилником су прописани услови који морају да испуњавају правна и физичка лица за остваривање права на новчане подстицаје, поступци за њихово остваривање, врсте, висина и начин исплате новчаних подстицаја, обавезе, као и потребна документација и обрасци.

Руководилац Подручне јединице Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Требиње Борислав Миливојевић рекао је да је нови Правилник нешто једноставнији за примјену од прошлогодишњег, а уведене су и неке измјене.                                                                         – Ове године Министарство субвенционише осигурање у примарној производњи до 50% од премије осигурања, као и премије за узгој кватитених приплодних јуница и набавку приплодних оваца и коза – нагласио је Миливојевић.

Он је додао да је овогодишњи буџет намијењен подстицајима остао на нивоу прошлогодишњег и износи 60 милиона. Појаснио је да пољопривредни произвођачи остварују подстицаје на основу три групе мјера – подршка текућој производњи, подршка дугорочном развоју и интервентне мјере.

Према овогодишњем правилнику, обрачун подстицајних средстава вршиће се на основу поређења података које су пољопривредни произвођачи пријавили у АПИФ – у на дан обрачуна. Пољопривредни произвођачи могу да до 15. маја текуће године, изврше обавезу редовног ажурирања података, како би остварили право на подстицајна средства.

Радио Невесиње