U Nevesinju predstavljena „Spomenica Mlade Bosne 1914 – 2014„

spomenica 1

NEVESINJE | U organizaciji Opštinskog odbora „Prosvjete“ Nevesinje večeras je u Gradskoj galeriji promovisana knjiga „Spomenica Mlade Bosne 1914 – 2014 „ autora akademnika Vojislava Maksimovića.
Dvotomno djelo sadrži pjesme i prozna djela Mladobosanaca, potresna pisma rodbini i prijatelјima, zapisnike sa suđenja, period utamničenja, pjesme i prozu drugih autora posvećenu njima, kao i obilјe tekstova koji će pomoći da čitaoci osjete duh vremena i srpskog naroda iz tog perioda.
Priređivač knjige akademik Vojislav Maksimović rekao je na promociji da je njegova glavna motivacija bila potreba da ne dozvoli da padne zaborav na sve Mladobosance, veličinu njihove žrtve i strahote njihovog stradanja, ali i na to da su to bili obrazovani, talentovani mladi lјudi, koji su se svjesno borili za slobodu.

spomenica 2
Maksimović je istakao da je riječ o knjizi koja je u ovom vremenu potrebna zbog osporavanja i vrijeđanja „Mlade Bosne“.
Doc. dr Draga Mastilović za „Spomenicu Mlade Bosne“ je rekao da je to kapitalno djelo srpske kulture uopšte, a mr Momčilo Golijanin je iskazao zahvalnost priređivaču na velikom trudu i obimnoj građi koja daje potpunu sliku o ovom pokretu i Sarajevskom atentatu.
Predsjednik Glavnog odbora SPKD „Prosvjeta“ Slobodan Savić podsjetio je da je knjiga imala više promocija širom Republike Srpske, u Beogradu i Beču i da je nagrađena na Sajmu knjige u Banjaluci.
Radio Nevesinje