У овој години више миграната у Херцеговини

ТРЕБИЊЕ │ Током прва три мјесеца ове године на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Требиње повећан је број миграната за 31 одсто у односу на исти период прошле године.

Синиша Лакета, начелник Полицијске управе Требиње је, на данашњој редовној конференцији за новинаре, истакао да се у наредном периоду, када временске прилике буду повољније, очекује веће присуство миграната на подручју Херцеговине па ће наставити са појачаним активностима праћења мигрантских кретања.

„Мигранти представљају проблем. Њихово кретање је током љепших дана интензивније. Ми имамо сарадњу са Граничном полицијом БИХ и МУП РС има споразум о заједничкој сарадњи и тако дјелујемо. Пратимо кретања и имамо појачане контроле. Према подацима Граничне полиције БиХ имамо повећање илегалног преласка искључиво са Црном Гором“, навео је Лакета.

Он је додао да је евидентирано и неколико кривичних дјела која су починили мигранти.

„Евидентирана су два случаја крађе аутомобила, та возила су нађена и враћена власницима“, рекао је Лакета.

Он је истакао да је стање безбједности од почетка ове године задовољавајуће, те да су кривична дјела смањена за 25, а број саобраћајних незгода за 31 одсто у односу на прошлу годину.

„Број прекшаја по јавном реду и миру је повећан за 27 одсто, али су то прекршаји који су полицајци документовали на терену током провођења појачаних активности и везани су за точење алкохола лицима у пијаном стању и малољетним особама и узнемиравање грађана буком. Заплијењено је 248 кг марихуане, као и акцизна роба у вриједности од 45.000 марака“, навео је Лакета.

Петар Козјак, начелник Сектора полиције је истакао да је током протекла три мјесеца из саобраћаја искључено 343 возача, због вожње у алкохолисаном стању, неприлагођене брзине вожње и вожње прије стицања права на управљање возилом.

„Искључено је 255 возача по дејством алкохола, што је за 65 одсто више у односу на исти период прошле године, те 66 возача који нису имали возачку дозволу“, рекао је Козјак.

Он је навео да ће наставити да појачано контролишу саобраћај, а посебно ће пажња бити усмјерена на техничку исправност возила и контролу возача мотоцикала и мопеда и употребу заштитних средстава.

Бојан Дабић, начелник Сектора криминалистичке полиције је рекао да је у овој години евидентирано 60 кривичних дјела и то 51 из општег криминалитета, шест привредног и три кривична дјела из безбједности јавног саобраћаја.

„Расвијетљено је 20 кривичних дјела и то 19 од ове године и једно из претходне. Недлежним тужилаштвима је поднесено 48 извјештаја против 58 лица, и то 56 мушкараца и двије жене“, додао је Дабић.

У овој години евидентирана су четири малољетника који су извршили шест кривичних дјела.

Д.Р.