У Паризу одржана премијера „Косово-моменат у цивилизацији“

ПАРИЗ │ Редитељ филма Борис Малагурски каже да је идеја филма да се прикаже угроженост, али и љепота српске баштине на КиМ

У Српском културном центру у Паризу вечерас је одржана премијера филма „Косово-моменат у цивилизацији“, а директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је поручио да је српска борба за КиМ планетарног карактера и да је ово остварење важан допринос за очување истине о томе чије је Косово.

„Филм говори о културној и духовној бастини која треба да буде приказана европској и светској публици и ово је важан допринос за очување истине о томе чије је Косово, и да је историја и култура на КиМ српска“, истакао је Ђурић.

Ђурић је навео и да је важно да путем филма, интернета, друштвених мрежа и свих других видова комуникације прича о српској баштини доспије до што више људи.

Указао је и на значај премијере филма у Паризу, сједишту Унеска, организацији гдје Србија води одлучну борбу да заштити свој статус и своје светиње, цркве и манастире.

„Овдје се води борба за подршку оних који одлучују, а они који одлучују треба да буду информисани и овај филм је сјајан начин за то“, каже Ђурић.

Он је додао да се борба Србије огледа у томе да што више људи из академских, дипломатских и интелектуалних заједница у Француској и другим земљама свијета види истину о нашим светињама како би допринијели формулисању ставова значајних друштвених група и земаља које утичу на могућности Србије да сачува своје светиње.

„Наш посао је да пред сваког од њих изнесемо чињенице, а они треба да донесу свој суд према савјести. За људе који се воде по савјести, историји и поштењу нема дилеме да су светиње на КиМ хришћанске, православне, српске“, закључио је Ђурић.

Редитељ филма Борис Малагурски каже да је идеја филма да се прикаже угроженсот, али и љепота српске баштине на КиМ.

„Филм је снимљен са циљем да се прича о манастирима представи кроз личну причу водитеља Стефана Поповића који је аустралијски водитељ, али је одрастао на Косову и тамо је провео дјетињство. Сценарио је писао Милош Нинковић, а овај документарни филм није класична форма документараца већ је испричан тако да буде пријемчив свима, младима и старима“, рекао је Малагурски.

Истиче, да је од 1990. године до данас на подручју КиМ уништено више од 150 цркава и манастира и да то треба да изазове реакцију у свијету као што је изазива рушење културне баштине у на примјер, Ираку.

„Желимо да мотивишемо свјетску јавност да се више бави овом темом, да се види да се на територији КиМ угрожава наше насљеђе и вриједносне поруке које манастири носе. Важно је видјети да се у случају поништавања наше прошлости у великој мјери угрожава и будућност цивилизације“, рекао је Малагурски.

Многобројни представници дипломатских, културних и интелектуалних кругова дошли су да виде филм који приказује српску културну баштину на Косову и Метохији као дио шире кампање Србије против чланства Косова у Унеску.

Канцеларија за КиМ пројектно је подржала снимање овог филма.

Танјуг