У предузећима практична настава за дефицитарна занимања (ВИДЕО)

БИЛЕЋА │ Ученицима Средњошколског центра „Голуб Куреш“ из Билеће, који се школују за занимања бравар и варилац, биће омогућена практична настава .

До сада су ђаци имали само практичну наставу у школским радионицама, а овај вид праксе биће вишеструко корисан.

Пројекат се спроводи у сарадњи са Агенцијом за мала и средња предузећа и фирмом „Монтинг енергетика“ из Требиња.

Након вишедецинијске паузе, ђаци ће поново имати практичну наставу на радном мјесту и моћи ће да науче како се рукује машинама, алатима и материјалима.

Раније се овај дио наставе изводио у Ковници, али престанком рада те фабрике, ђаци су праксу имали само у школским, оскудно опремљеним радионицама.

Ученици веома задовољно коментаришу: „Да видимо мало те машине и како се ради пошто нисмо раније имали прилику да гледамо. Видјећемо како изгледа практични рад, имаћемо боље услове. Доста ће нам занчити да увјежбамо ово што смо теорјиски знали са часова“.

Без добре праксе, нема ни доброг мајстора у будућности, истичу и професори. Овим пројектом ђаци ће добити неопходну опрему за рад, а школска радионица, надају се, нове материјале.

„Могу дјеца да науче механички рад, варење, све што треба сутра да буду самостални“, изјавио је Здравко Роган, професор практичне наставе.

Практична настава на радном мјесту поново је покренута захваљујући сарадњи са Агенцијом за мала и средња предузећа, која је спровела истарживање о дефицитарним занимањима.

Како су на тржишту рада тражени бравари и вариоци, на овај начин повезали су образовни и привредни сектор.

„Битно је да је Агенција за развој провела пројекат истраживања о дефицитарним занимањима у Херцеговини, а то су варилац и барвар. Повезивањем практичне наставе на радном мјесту ствара се боља сарадња између привреде и образовања и ученици послије лакше дођу до заполсења. Имаће опрему хтз, ментора, извођење наставе на много већем нивоу“, рекла је Здравка Милићевић, директорка СШЦ „Голуб Куреш“ Билећа.

Обука у постројењима фирме „Монтинг енергетика“ почиње ускоро, а ђаци ће, уз професорски надзор, имати и ментора на радном мјесту.

Најуспјешнији од њих, истичу у управи школе, имаће могућност запослења након завршеног школовања.

РТРС