У Републици Српској је 320 фирми у стечају!

373167_1
БАЊАЛУКА │ Пред судовима у Републици Српској тренутно се води 320 стечајних поступака, а само у прошлој години у стечај су отишла 84 предузећа, рекли су у Привредној комори Републике Српске за пословни портал КАПИТАЛ.

Број отворених стечајева у прошлој години је смањен у односу на 2014., када је стечај отворен у 103 фирме, а саговорници КАПИТАЛА-а истичу да би та цифра и у 2014. и у 2015. години била много већа да одговорни на вријеме покрећу стечајне поступке.

Међу предузећима у којима је лани отворен стечај налазе се „ПД Невесиње“, „Графосемберија“ и „Панафлекс“ из Бијељине, хотел „Крајина“ Бањалука и други.

Потпредсједник Удружења стечајних управника Републике Српске Душан Ковачевић каже да, иако би у Републици Српској ускоро требало да буде донесен нови закон о стечају, ни садашњи није лош, али је проблем што се не спроводи.

„Проблем је то што ми не примјењујемо закон нити предузимамо мјере против оних који доводе предузећа у привредна гробља. Очекујем да ће, након усвајања новог закона, број предузећа која ће морати отићи у стечај бити повећан за 40 до 50 одсто с обзиром да су сада повећане казнене мјере, а поготово ако буду усвојени наши амандмани да одговорно лице које не покрене стечај на вријеме буде кривично одговорно“, казао је Ковачевић.

Повјериоци наплате максимално четвртину

Портпарол Привредне коморе Српске Владимир Балгојевић каже да је један од главних разлога због којег се ријетко у стечају направи реорганизација то што се стечајни поступци прекасно покрећу, када обавезе предузећа превазилазе вриједност имовине предузећа. Истакао је да, према информацијама стечајних управника у Српској, потраживања повјерилаца од фирми у стечају буду намирена максимално до 25 одсто.

„Очекујемо да ће питање неблаговременог покретања стечаја бити ријешено ступањем на снагу новог закона о стечају“, рекао је Благојевић и додао да је посебним прописом потребно дефинисати и то да се директорима и члановима управе који намјерно доведу предузеће у стечај или блокаду, забрани отварање новог друштва у одређеном временском периоду.

Посланици у Народној скупштини Републике Српске разматраће, на сједници заказаној за 9. фебруар, Приједлог закона о стечају Републике Српске којим су предвиђене оштрије казне за директоре који у законском року не поднесу захтјев за стечај предузећа, повећан степен контроле рада стечајних управника и ограничен број стечајева које ће моћи да воде истовремено.

Стечајни поступак у „Романији“ трајао скоро 10 година

Према подацима Привредне коморе у прошлој години су закључена 83 стечајна поступка. Између осталих, стечајеви су затворени у предузећу „Металотехна“ из Кнежева, „Металка“ из Прњавора, „Адаптер“ из Брода, Творница пречистача Рогатица, „Требињпревоз“ из Требиња и други.

Међу фирмама у којима је стечај затворен је и „Романија“ Соколац у којој је тај поступак трајао скоро десет година.

Влада Републике Српске је још 2008. године за 5,6 милиона КМ купила имовину овог предузећа и формирала ново под називом „Нова Романија“, али оно већ скоро годину дана не ради, а дуговања према радницима су огромна.

Када су у питању ликвидациони поступци, у 2015. години отворено је 192 поступка, а закључено 135.

Капитал