У септембру протест опозиције у Требињу?

765-430-a330a90cf7518ca76ace5a33f811f2a1

БАЊАЛУКА │ Опозиција не одустаје од организовања протеста широм Републике Српске, а следећи би требало да се деси у септембру у Требињу.

Мада је то месец у ком се улази у финиш предизборне кампање за локалне изборе, у Савезу за промене (СзП) одбацују повезаност избора и протеста. Тврде да су протест у Требињу, на којем би грађани требало да изразе незадовољство због поскупљења струје, померили за септембар искључиво због актуелне туристичке сезоне.

„Процена је да би ти протести могли да измакну контроли, јер је народ киван због поскупљења струје, због чега не желимо да се у сред туристичке сезоне дешавају неки немили догађаји. Протест ће се организовати у септембру испред зграде „Електропривреде РС“ и Регулаторне комисије за енергетику како би се исказало незадовољство због поскупљења струје, али и због запостављања источног дела Републике Српске од стране власти у Бањалуци. Настојаћемо да од протеста нико не убире политичке поене за локалне изборе у Требињу“, каже потпредседник НДП Здравко Крсмановић.

У ПДП, међутим, кажу да СзП још није коначно одлучио да ли ће организовати протест у предизборној кампањи или после ње.

„Изнели смо шест врло оправданих захтева на протестима у Бањалуци и сачекаћемо још неко време да видимо хоће ли се ишта променити. У случају да не буде ништа учињено, дефинитивно ћемо ићи у протесте, јер је то сасвим логичан наставак оног што смо започели. Када ће то бити – проценићемо унутар СзП„, каже лидер ПДП Бранислав Бореновић.

Генерални секретар СНСД Лука Петровић, међутим, сматра да би организовање протеста у предизборно време била чиста злоупотреба.

„Уместо да регрутују своје чланство и симпатизере на што масовнији излазак на референдум о Дану Републике, опозиција користи протесте како би постигли бољи резултат на локалним изборима, а тиме и злоупотребили грађане, као што су то учинили у Бањалуци и Приједору. Нисмо ми ни неми ни глуви на проблеме у друштву и спремни смо да их решавамо, за разлику од опозиције и СзП који их не решавају, већ стварају„, поручио је Петровић.

Влада националног јединства?

Потпредседник НДП Здравко Крсмановић сматра да су досадашњи протести опозиције уродили плодом.

„Почеле су исплате подстицаја пољопривредницима, борачког додатка, а омогућено је и да прича око продаје рудника „Љубија“ крене у неком другом правцу. Стиче се утисак да је власт након тога мало спустила лопту, као и да би та атмосфера могла чак да доведе до формирања и владе националног јединства после локалних избора“, каже Крсмановић.

Блиц