У Србији појефтинили половњаци за 20%

582730_sluzbeni-automobili-na-licitaciji040315ras-foto-oliver-bunic06_ff

БЕОГРАД I Купци у Србији могли би да рачунају на до 20 одсто ниже цене половних аутомобила, оцењују познаваоци продаје.

Кажу да су вођени логиком да ће из Немачке на тржиште Србије доспети око 100.000 половних возила на унутрашње сагоревање, јер је циљ те земље да до 2020. повећа удео аутомобила на електрични погон и смањи загађење.

То у пракси значи да би „Волво“ В50 дизел, 2005. годиште који на ауто плацевима кошта око 5.000 евра, могао да појефтини и за 1.000 евра, док би најчешће вожени „Фијат пунто“ исто годиште, бензинац, са тренутних око 2.800 евра, могао да појефтини на 2.250.

На тржишту Немачке тренутно је око 60.000 електричних аутомобила, а циљ је да тај број у наредне четири године буде повећан за још 940.000 возила.

Ако се то испуни, у Србији би могло да заврши око 100.000 половњака, бензинаца и дизелаша, који ће у Немачкој бити „вишак“.

Док медији увелико спекулишу и рачунају на пад цена половњака, власници аутоплацева, којима би такав сценарио истопио профит од продаје, показују дозу резерве.

И Петар Стакић са портала „Половни аутомобили“ каже да је упитно како ће се тај план Немачке одразити на Србију, јер ако неко купи нови електрични аутомобил, наводи он, то не значи да ће продати стари.

С друге стране и рок од четири године је довољно дуг да се на тржишту неће одмах појавити више од 900.000 аутомобила.

„Поента се може објаснити у једној реченици, да та транзиција у Немачкој неће бити тако брза. Питање је и да ли ће се уопште остварити, а треба имати на уму да неће бити лако доћи до тих половних аутомобила“, рекао је Стакић Тањугу.

Он, међутим, не спори да ће Немци „истерати“ оно што су зацртали.

„Знајући Немце, они ће то реализовати. Али то не значи да ће Србија као последицу имати велики прилив половних аутомобила, које би власници евентуално продали. Зато нисмо сигурни да ће се то тако одразити на наше тржиште“, рекао је Стакић.

Треба имати на уму, додаје, да те аутомобиле у Немачкој доста купују грађани, односно дилери из источно-европских земаља, па неће бити ни лако доћи до њих.

„Питање је да ли ће толико аутомобила доћи на тржиште Србије. Лично мислим да то неће бити толики број који ће ођедном ‘запљуснути’ тржиште и да ће они изазвати промену цена. Ако се и деси да се у толикој мери појаве може доћи до неких корекција цена, али према искуству, мислим да не може бити баш тако велики талас“, рекао је Стакић.

Верује да ће се Немци срести са неким изазовима у том подухвату, као што је потреба да се обезбеди инфраструктура за милион електричних аутомобила, међу којима су и пуњачи за њих.

Када је реч о тржишту Србије, највише аутомобила се увози из Немачке, затим из Француске и Италије, а најтраженији су аутомобили чија се цена креће између две и три хиљаде евра.

БНТВ