У Српској нови систем одбране од тероризма

БАЊА ЛУКА I У Српској се ствара ефикасан систем одбране од теоризма, и због тога јача своје безбједносне службе, посебно МУП, изјавио је предсједник Милорад Додик за руску Газету. Ради бржег процесуирање повратника са сиријског ратишта, у Бањалуци је договорен модел сарадње са Европолом.

Полиција Српске утврђује идентитет лица која су се борила или се још боре у војсци такозване Исламске државе, истиче предсједник Додик.

„Бивши војници тренутно се враћају у БиХ и представљају озбиљну опасност. Не само они, него и њихови сљедбеници који су спремни да постигну политичке циљеве терористичким дејствима. Наравно, то је озбиљна опасност“, истиче Додик.

Додик каже да не постоји спремност сва три народа за заједичку борбу против тероризма и тврди да су поједини бошњачки политичари, покровитељи тих активности.

„Могли смо видјети ситуацију када су муслимански политичари покушавали да оправдају дејство терориста, као појединачне криминалне случајеве, а потом је било доказано да је то био организовани терористички акт“, додаје Додик.

Ефикаснијој борби против терориста требало би да допринесе и договор министара Лукача и Мектића у Бањалуци о сарадњи са Европолом. Безбједносним агенцијама посебно ће користити документи Европола пронађени у Сирији, након пораза ИСИЛ-а. На основу њих биће лакше процесуирати држављане БиХ који су се борили у такозваној Исламској држави.

Министри су договорили именовање официра за везу при Европолу у Хагу. Усаглашен је начин дјеловања такозване заједничке тачке за сарадњу са том Европском политичком службом. Она ће, по принципу ротације руководилаца, дјеловати при министарству безбједности БиХ.

Лукач је навео да ће бити постављен координатор, који ће руководити „заједничком контакт тачком“ у Министарству безбједности и додао да ће координатор имати два замјеника из различитих полицијских агенција из БиХ, од којих ће један бити из Министарства унутрашњих послова Српске, и они ће се на функцији координатора ротирати сваке двије године.

„Официр за везу при Европолу биће постављен на четири године из различитих агенција“, рекао је Лукач.

Министар Мектић је навео да треба одредити „контакт тачку“ у БиХ, која ће бити у саставу Министарства безбједности БиХ и чиниће је представници полицијских агенција, а која ће 24 часа дневно бити у контакту са Европолом у Хагу.

Саопштено је и да нема препрека коришћењу модернијег система препознавња отисака прстију, који би требало да финансира Европска комисија.

РТРС