У Српској пуца сваки пети брак

razvod

БАЊА ЛУКА │ У Босни и Херцеговини, према резултатима пописа из 2013. године, живи 100.818 становника који су у прошлости живели у брачној заједници, односно имају развод иза себе.

Према резултатима пописа, број разведених већи је у Федерацији БиХ, а што је и у складу с већим бројем становника. Тако у ФБиХ данас живи 59.553 разведених, док је број становника са овим статусом у Републици Српској 38.077, а на подручју које покрива Брчко дистрикт – 3.250.

Према упоредним подацима са пописом из 1991. године, када је у БиХ на сваких хиљаду склопљених бракова долазило око 20 развода, данас на 1.000 склопљених бракова у БиХ долази око 100 развода, односно сваки десети брак у БиХ „пуца“.

Када се говори о Републици Српској, ту је постотак још већи – сваки пети брак заврши разводом. У прошлој години у Републици Српској склопљена су укупно 5.823 брака, а дошло је чак до 1.106 развода.

Град који је у читавој Босни и Херцеговини без премца са највише разведених је Бањалука, и то са чак 7.243. Од тога је разведено 2.924 мушкараца и 4.319 жена.

Према мишљењу социјолога, доминантни разлози за развод брака између осталих су финансијски проблеми, затим ривалитет међу партнерима, сексуални поремећај код једног или оба партнера, брачне прељубе и тако даље.

Иван Шијаковић, социолог, каже за „Новости“ да постоји много разлога због чега је све више развода у БиХ, где не треба занемарити ни рат који је био у БиХ, па ни лошу социјалну слику друштва.

„Рат је оставио многе последице на људе који су прошли ратна дешавања и њихов праг толеранције и фрустрација утицали су на то да бракови у које су улазили нису дуго трајали“, каже професор Шијаковић.

Он даље наводи да је и све већи степен еманципације и слободе које имају данас жене у друштву у односу на неких двадесет и више година у прошлости и због тога имамо већи број развода.

Смањен је и праг толеранције на тешкоће у браку како од жена тако и од мушкараца. Данас људи све чешће не желе да трпе разне тешкоће и одмах се одлучују на развод, а што није био случај у прошлости, где су поготово жене трпеле многа шиканирања и нису тражиле разводе јер их је било срамота“, истиче Шијаковић.

Према његовим речима, и млади људи опуштеније схватају брак и много мање се обавезују у овој заједници.

„Данас је брак за младе друштвена група у коју улазиш и излазиш кад год хоћеш. У браку си док имаш од тога неку корист, било емотивну или материјалну. Када тога нема, пуца и брак и он постаје бесмислен за млађе“, објашњава Шијаковић.

ЖЕНЕ „ПРЕСЕЦАЈУ“

Када се говори о полу, у БиХ укупно има 57.000 разведених жена и 43.000 разведених мушкараца.

Међу рекордерима са бројем разведених у БиХ су још и Тузла – са 4.550 разведених и Нови Град Сарајево са уписаних 4.926 разведених. У Зеници је разведено 4.328 особа, од чега је 1.757 мушкараца и 2.571 жена.

Вечерње новости