У Српској више возила него запослених

25306_1
БАЊАЛУКА │ У Републици Српској има 26 хиљада више аутомобила него запослених радника. Према званичним подацима у Српској је запослено 243.166 радника, а број регистрованих аутомобила је премашио 270 хиљада.
У Бањалуци као највећем административно пословном центру, ради 61,8 хиљада радника, а број регистрованих возила је премашио 64 хиљаде.
Омјер је у корист возила је још већи у Бијељини. На основу евиденције Пореске управе РС 31. маја на подручју Бијељине било је запослено 21.245 радника који примају плату испод републичког просјека од 816 КМ.
С друге стране, у Бијељини има око 27.000 регистрованих аутомобила, дакле за око 7.000 аутомобила више него што има запослених радника.
И док се возни парк у многим домаћинствима повећава, број запослених већ годинама стагнира или се чак смањује.
У већини градских кафића и ресторана, поготово у љетњим мјесецима, може се уочити армија младих, углавном незапослених људи, који или студирају или редовно посјећују биро за запошљавање. Ритуално испијање кафе, дописивање путем мобилног, чаврљање или гледање „у празно“ траје сатима.
Немају посла или нису заинтересовани за слабо плаћена радна мјеста, посебно у приватном и привредном сектору, те тако са годинама губе радне навике или их никада нису ни стекли.
Капитал