U susret Vaskrsu

vaskrs 2013 - 3

NEVESINJE | Zvona na pravoslavnim hramovima u Hercegovini u nedjelјu će javiti dolazak velikog praznika – Vaskrsenja Hristova. U ranim jutarnjim časovima uz svim istočno – hercegovačkim opštinama pohrliće hilјade vjernika na vaskršnje liturgije.
Nakon zajedničke molitve i duhovnih obreda, toplinu i radost Vaskrsa prenijeće u svoje domove gdje će nastaviti praznovanje zajedno sa svojim ukućanima, kumovima i prijatelјima. Vaskrnje svetkovine uvijek su u Hercegovini imale posebnu draž, ne samo zbog duhovnog ispunjenja, već zato što se dolazak ovog velikog hrišćanskog praznika poklapa sa buđenjem prirode nakon iscrplјujuće zime koja ponekad zna potrajati i po šest mjeseci. Radost u srcu, praštanje u duši i lјepota u oku dio su vaskršnjih praznika svake godine.

Čestitke sveštenstvu i građanima
Povodom Vaskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika, čestitku sveštenstvu SPC i svim građanima Nevesinja uputili su načelnik opštine Momčilo Šilјegović i predsjednik SO Nevesinje Jovan Vasilјević sa želјom da ga provedu u duhovnom blagostanju, dobrom zdravlјu i radosti sa svojim najbližima.
– U ime Administrativne službe i svoje lično ime pravoslavnim vjernicima čestitam Vaskrs. Neka ovaj veliki praznik obasja nevesinjske domove i donese radost, sreću i blagostanje – poručio je Šilјegović.
Predsjednik Opštinskog parlamenta Jovan Vasilјević u čestitki je poželio da građani Nevesinja praznične dane provedu u slozi, međusobnom poštovanju i razumijevanju.
Sveštenstvu i vjernicima veliki hrišćanski praznik čestitali su i poslanici u Narodnoj skupštini RS iz Nevesinja Ilija Tamindžija i Dragan Ristić.
Tamindžija je izrazio nadu da će praznik vaskrsenja Hristovog dati snage, volјe i vjere u bolјu budućnost. Ristić je poželio da Vaskrs donese zdravlјe, duhovni mir i radost u svaku nevesinjsku porodicu.

Podjela vaskršnjih jaja

Udruženje multiple skleroze regije istočne Hercegovine tokom sedmice izvršilo je podjelu vaskršnjih jaja porodicama obolјelih. Predsjednik Udruženja Branimir Tamindžija naglašava da je važno da obolјeli osjete da nisu zaboravlјeni naročito u vrijeme predstojećih radosnih praznika kada se porodice okuplјaju.

Mališani iz Vrtića „Sveta Evgenija carica Milica“ uz pomoć svojih vaspitača ukrasili su korpe sa vaskršnjim jajima pokazujući maštovitost i kreativnost. Radost Vaskrsa podijeliće sa svojim ukućanima.
Opštinski odbori SNSD-a i SDS-a podijelili su vaskršnja jaja članovima Udruženja „Moja nada“ koje okuplјa roditelјe i djecu sa posebnim potrebama.

Vaskršnji običaji u Hercegovini

U pravoslavnim selima u Hercegovini sačuvano je dosta lijepih narodnih običaja za vaskršnje praznike, a naročito onih u kojima učestvuju djeca. U Velikoj nedjelјi pred Vaskrs uglavnom se nije radilo ili su se završavali najnužniji poslovi. Na Veliki petak su se farbala jaja, najčešće u crvenu boju. Često je korištena kora od luka ili orahov list. Na Veliki petak se pričešćivalo kod crkve ili u nekoj kući koju odredi sveštenik. Svaki gost na dan Vaskrsa darivao se farbanim jajima, a naročito djeca. Sa jajima se tucalo i onaj ko polomi jaje uzimao ga je za sebe.
U nekim krajevima se zadržao običaj, da se ukućani ujutro na Vaskrs, umiju vodom u koju je prethodno stavlјeno crveno obojeno jaje. U Hercegovini je običaj da punica na Vaskrs nosi svojim udatim kćerkama i zetovima crvena jaja, a kćerka, odnosno nevjesta daruje ih opet svojim nekadašnjim svatovima i kumu najviše. Čobani prvog dana Vaskrsa nisu jaja unosili u tor ili štalu, da im stoka ne bi bolovala. Na Vaskrs se išlo na bogosluženje u crkvu. U portama pravoslavnih hramova mladi su igrali u kolu koje se nije prekidalo do odlaska kući.
Radio Nevesinje