У терористичком нападу убијен лидер ДНР-а Александар Захарченко

Лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике Александар Захарченко погинуо је данас у експлозији у ресторану у центру Доњецка, потврдио је посланик Народног савјета ДНР Владислав Бердичевски.

– Лидер ДНР је погинуо у експлозији у ресторану „Сепар“ – рекао је Бердичевски новинарима.

Раније је извор у безбједносним структурама ДНР саопштио да је у експлозији рањен министар за приходе и порезе Александар Тимофејев, који је превезен у болницу.

Раније је саопштено да је у ресторану у центру Доњецка, удаљеном стотинак метара од резиденције Захарченка, одјекнула експлозија, да је један човјек погинуо, а троје рањено.

Власти ДНР прогласиле су убиство Захарченка терористичким нападом.

Оперативна команда је наредила да Доњецк буде затворен за улазак и излазак због терористичког напада, а сазван је и Савјет министара ДНР поводом убиства Захарченка на којој ће бити и именован вршилац дужности лидера ДНР.

Полиција је блокирала мјесто напада и траје истага зуаједно са припадницима Министарства за ванредне ситуације.

Путин житељима ДНР: Убиство Захрченка је подли чин, Русија ће увијек бити с вама

Поводом убиства лидера самопроглашене ДНР, Александра Захарченка, предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да је то подли чин.

Они који су изабрали пут тероризма не желе да траже мирно рјешење сукоба, изјавио је Путин, и изразио саучешће житељима Донбаса поводом Захарченкове погибије.

– Русија ће увијек бити с вама – нагласио је руски предсједник.

„Подло убиство Александра Захарченка је још једно свједочанство о томе да они који су изабрали пут тероризма, насиља, застрашивања не желе да траже мирно, политичко рјешење сукоба, не желе да воде реалан дијалог са житељима југоистока Украјине. Умјесто тога полажу опасан улог у дестабилизацију ситуације, у то да народ Донбаса баце на кољена. У томе неће успјети“, навео је Путин у телеграму саучешћа.

Он је нагласио да очекује да ће организатори и извршиоци тог убиства добити казну коју су заслужили.

Руски предсједник је истакао да је Захарченко био прави народни лидер, смио и одлучан човјек, патриота Донбаса.

„У тешком времену за свој родни крај, он је устао у његову заштиту, преузео је на себе огромну личну одговорност, предводио људе“, додао је Путин.

Москва: Кијевска партија рата прешла на крваву борбу

 

– Забринути смо како ће се погибија Захарченка одразити на Мински процес – изјавио је предсједник Међународног комитета Савјета Федерације Константин Косачов.

– Иза убиства Захарченка стоји Служба безбједности Украјине. Захарченко је имао много планова за развој и интеграцију ДНР – изјавио је посланик Државне думе Русије Водолацки.

Иза убиства Александра Захарченка стоје исти они људи који су убили командире Гивија и Моторолу, изјавио је савјетник лидера ДНР Александар Казаков, одговарајући на питање новинара ко је организовао убиство.

Кијевска партија рата реализује терористички сценарио, погоршавајући ситуацију у региону, која је ионако лоша, саопштило је Министарство иностраних послова Русије, поводом убиства Захарченка.

„Не испунивши обећања у миру, у Кијеву су, очигледно, одлучили да пређу на крваву борбу“, наведено је у саопштењу.

МИП Русије истиче да је међународна заједница дужна да захтијева и контролише непристрасну истрагу о овом злочину.

Министарство је, такође, навело да постоје све основе да се сматра да иза убиства стоји кијевски режим.

Захарова: Москава убиство сматра терористичким чином

Портпаролка МИП Русије Марија Захарова изјавила је да има основа за сумњу да из овог убиства стоји Кијев.

– У Доњецку је у оквиру терористичког напада погинуо Александар Захарченко. Умјесто да испуни Минске споразуме и нађе пут за регулисање унутрашњег конфликта, кијевска страна реализује терористички сценарио компликујући и без тога тешку ситуацију у региону – рекла је Захарова.

Истовремено, Украјинска служба безбједности наводи „да вјерује да је убиство Захарченка између побуњеника и њихових руских спонзора“, наводи Ројтерс.

– Све оптужбе које се могу чути са руске стране нису истините – рекла је Јелена Глитљанска, портпаролка украјинске безбједносне службе.

РТРС