У току РЕКОНСТРУКЦИЈА ЈАВНЕ РАСВЈЕТЕ: Велике уштеде а квалитетније свјетло

ТРЕБИЊЕ │ У центру града и на прилазима Требињу у току је замјена старих свјетиљки јавне расвјете енергетски ефикасним ЛЕД расвјетним тијелима.

„У овој фази укупно ће бити замијењено 969 свјетиљки, од чега њих око двије стотине на прилазима граду, а остатак се односи на свјетиљке у ужем градском језгру, које ће бити истог облика, у традициолном стилу, што значи да ће нова јавна расвјета, за разлику од постојеће разноликости, бити унифицирана“, истиче за Радио Требиње Бојан Чворо, начелник Одјељења за инспекцијске и послове комуналне полиције, задужен за послове надзора на пројекту.

Реконструкција јавне расвјете у цјелости се финансира из градског буџета, а вриједност радова у првој фази износи 394.000 КМ. Први бенефити ове инвестиције осјетиће се већ на неком од наредних рачуна за струју.

„Цјелокупни износ инвестиције биће отплаћен кроз уштеде у потрошњи електричне енергију у периоду од три године. Са новим енергетски ефикасним расвјетним тијелима очекујемо до 80% уштеде у потрошњи електричне енергије. Наравно, можемо рачунати само на уштеде у дијелу јавне расвјете која ће бити замијењена у овој фази пројекта“, напомиње Чворо.

А то је, додаје, око једне петине укупног броја свјетиљки јавне расвјете на подручју Требиња.

Чворо подсјећа да је средњорочним планом капиталних инвестиција Града Требиња предвиђена замјена свих енергетски неефикасних расвјетних тијела у наредних пет година, када ће се на рачунима за струју осјетити пуни ефекат штедне ЛЕД технологије.

А да је ријеч о драстичним уштедама, истиче Чворо, најбоље свједочи чињеница да расходи за утрошену електричну енегрију јавне расвјете градску касу на годишњем нивоу коштају око 700.000 КМ, у шта нису урачунати трошкови одржавања, који су по правилу виши код застарјеле и енергетски неефикасне расвјете.

Притом, ЛЕД расвјета пружа и двоструко квалитетније освјетљење“, закључује Чворо.

Р.С.