У Требињу првенство Српске у голболу

20150703_100919

ТРЕБИЊЕ │ У оквиру Љетњег спортског кампа у Требињу се данас одржава 8. првенство РС у голболу, спорту који је намијењен слијепим особама.
Отварајући шампионат замјеник градоначелника Требиња Неђо Ћебеџија изразио задовољство што је Требиње домаћин овог шампионата које потврђује да спорт не познаје границе. „Учесници овог шампионата и њихова опрдјељеност су најбољи примјер да су спорт и голбол једни од кључних фактора социјалне интеграције слијепих особа у друштво“, рекао је Ћебеџија.
Окупљене учеснике поздравили су предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузић, као и представници Удружења слијепих и слабовидих лица из Бањалуке. Голбал је иначе, једина аутентична игра на два гола за слијепа и слабовида лица са звучним лоптама. Ову игру установила су двојица ратних ветерана из Другог свјетског рата, а од 1972. године је на програму Параолимпијских игара.

Голбал лопта,звучна лопта обично је црвене боје у самој лопти налазе се метални звончићи који дају специфичан звук који помаже за лаку локацију тј. помоћу којег слијепе особе могу да прате кретање лопте.
Покровитељ првенства је Министарство омладине породице и спорта у Влади РС, а сутра ће, како је најављено, бити одигран ревијални сусрет екипа Савеза слијепих РС и Црне Горе.
Р.М.