U Trebinju se održava 2. Festival fizike

TREBINJE │ U Trebinje se danas održava drugi Festival fizike u organizaciji Društva fizičara istočne Hercegovine.

Manifestacija čiji je cilj da kroz praktičnu i zanimljivu fiziku popularizuje ovu nauku među mladima počeo je na Fakultetu za proizvodnju i menadžment predavanjem dr Milana Pantića, iz departmana za fiziku iz Novog Sada, koji je govorio o aktuelnim problemima fizike i astrofizike u 21. vijeku.

Za Pantića je fizika ključna nauka i dio opšte kulture, bez koje nije moguće ni zamisliti život u našem vijeku.

„Prodori koje je fizika učinila u 21. vijeku toliko su značajni za ovu civilizaciju i mi fizičari se hvalimo, ali je stvarno tako, da smo odredili tok civilizacije. Vi znate da je Drugi svjetski rat završen bacanjem atomske bombe. I ona je jedan od produkata rada fizičara. Sa druge strane, atomska energija, bez koje se ne može živjeti. Bez elektronike, lasera, takođe. Sve su to produkti koje su fizičari stvorili. Danas ne možete medicinu zamisliti bez dijagnostike i fizičarskih metoda“, kaže profesor dr Pantić.

Dr Ljubiša Nešić iz departmana za fiziku iz Niša od 13 do 14 časova održaće predavanje na temu „U carstvu uma Stivena Hokinga“.

„Stiven Hoking je nedavno preminuo i zbog toga je vrlo važno pomenuti neke njegove glavne rezultate, s obzirom na to da se radi o jednom izuzetnom naučniku, blistavog uma, koji je zbog toga što je bio fizički hendikepiran, dodatno razvio svoje psihičke sposobnosti. A onda su te neke njegove ideje veoma nestandardne i neobične“, objasnio je Nešić.

Ovi festivali su od izuzetnog značaja za mlade ljude jer u našem obrazovanju smo više skoncentrisani na teoriju nego na praksu, a ovdje mogu vidjeti neke praktične stvari – istakao je Nenad Grković, ispred Društva fizičara.

„Na primjer, prošle godine kada smo prvi put organizovali jedan ovakav festival, učenik koji je bio tek solidan iz Fizike došao je na festival nakon toga se promijenio. Postao je odličan učenik i iz Fizike i iz Matematike. Tako da bih ja preporučio svim roditeljima, učenicima da dođu jer je bitno samo da se zainteresuju a kasnije će im sve lako ići. Fizika je interesantna, samo to treba približiti i ovo je jedan od načina na koji to možemo da postignemo“, kaže Grković.

Od 17 do 20 časova u Domu mladih održaće se demonstracioni ogledi iz fizike, a nakon toga organizovano je posmatranje teleskopom nebeskih tijela.

Drugi Festival fizike pomogli su Gradska uprava Trebinje, Gimnazija „Jovan Dučić“, Fakultet za proizvodnju i menadžment i Osnovna škola „Vuk Karadžić“.

S.P.