У улици изнад школе у Горици ускоро ЛЕД расвјета

ТРЕБИЊЕ │ У улици „Серафима Перовића“, изнад Основне школе „Свети Василије Острошки“у Горици, ускоро ће бити постављањи стубови са ЛЕД расвјетом чиме ће ова саобраћајница, која је због близине школе веома фреквентна, бити у потпуности освијетљена.

Ово је био проблем који су мјештани овог требињског насеља Одјељењу за просторно уређење Града Требиња делегирали прошле године.

Марко Рикало, начелник овог одјељења истиче да је овај проблем извојен као приоритетан управо због близине школе.

„Потписан је уговор са предузећем ‘ЕЛМОНТ‘, за неколико дана почеће са радом и поставити шест стубова са ЛЕД расвјетом, тако да ће у најскорије вријеме тај проблем бити ријешен. Издвојили смо га из Пројекта рјешавања расвјете на подручју града као ургентан управо зато што се ради о дијелу града којим пролазе дјеца у школу“, каже Рикало.

Он додаје да је у току и набавка за изградњу јавне расвјете на прилазима граду.

„Одлучили смо да прилазе граду из сва четири правца освијетлимо, не само због туриста, него желимо да и наши људи који живе у приградским насељима буду спојени са градом, јер је ово град који се шири и инфраструктурно и комунално мора своја приградска насеља повезати са градом, јер то ће у наредних 20 година бити дијелови града потпуно комплетни“, појашњава Рикало.

Према његовим ријечима грађани су веома заинтересовани за рјешавање инфраструктурних проблема у њиховим мјесним заједницама.

У Буџету Града Требиња за ову годину предвиђено је 200.000 марака за инфраструктуру, то је 20 одсто, а остатак ће обезбиједити Влада РС. Сада разговарамо са представницима свих мјесних заједница и циљ нам је да они све своје инфраструктурне проблеме посложе према приоритету. На Савјету ће се донијети одлука који је од њих хитан, а који ће се рјешавати касније. Знаћемо тачно какве су предрачунске вриједности, на основу тога ћемо из Буџета Града за 2018. годину и што је најважније за буџет 2019. године – моћи да предвидимо шта ће се радити у којим мјесним заједницама“, појашњава Рикало.

Он наводи да постоји велики број проблема које би требало систематски рјешавати у наредне двије-три године, а то ће моћи само уколико сарадња са мјесним заједницама буде ефикасна.

„Поручио бих свим грађанима да упућују своје захтјеве ка мјесним заједницама и нашем одјељењу. Ми радимо на томе, у овом тренутку имамо 114 захтјева из градских мјесних заједница, без руралних, за рјешавање инфраструктурних проблема. Посложићемо их и тачно направити колико и шта би требало за њихово рјешавање. Наравно, морамо бити свјесни да не можемо све урадити у једној години, није реално, јер се ради о великим средствима – али у наредне двије-три године требало би да буду ријешени нагомилани проблеми“, истиче Марко Рикало.

У овој години, како сазнајемо, биће рјешавани инфраструктурни проблеми у приградским и руралним подручјима, а у 2019. години већи дио средстава биће уложен за рјешавање ових проблема у градској зони Требиња.

Д.Р.