U ulici iznad škole u Gorici uskoro LED rasvjeta

TREBINJE │ U ulici „Serafima Perovića“, iznad Osnovne škole „Sveti Vasilije Ostroški“u Gorici, uskoro će biti postavljanji stubovi sa LED rasvjetom čime će ova saobraćajnica, koja je zbog blizine škole veoma frekventna, biti u potpunosti osvijetljena.

Ovo je bio problem koji su mještani ovog trebinjskog naselja Odjeljenju za prostorno uređenje Grada Trebinja delegirali prošle godine.

Marko Rikalo, načelnik ovog odjeljenja ističe da je ovaj problem izvojen kao prioritetan upravo zbog blizine škole.

„Potpisan je ugovor sa preduzećem ‘ELMONT‘, za nekoliko dana počeće sa radom i postaviti šest stubova sa LED rasvjetom, tako da će u najskorije vrijeme taj problem biti riješen. Izdvojili smo ga iz Projekta rješavanja rasvjete na području grada kao urgentan upravo zato što se radi o dijelu grada kojim prolaze djeca u školu“, kaže Rikalo.

On dodaje da je u toku i nabavka za izgradnju javne rasvjete na prilazima gradu.

„Odlučili smo da prilaze gradu iz sva četiri pravca osvijetlimo, ne samo zbog turista, nego želimo da i naši ljudi koji žive u prigradskim naseljima budu spojeni sa gradom, jer je ovo grad koji se širi i infrastrukturno i komunalno mora svoja prigradska naselja povezati sa gradom, jer to će u narednih 20 godina biti dijelovi grada potpuno kompletni“, pojašnjava Rikalo.

Prema njegovim riječima građani su veoma zainteresovani za rješavanje infrastrukturnih problema u njihovim mjesnim zajednicama.

U Budžetu Grada Trebinja za ovu godinu predviđeno je 200.000 maraka za infrastrukturu, to je 20 odsto, a ostatak će obezbijediti Vlada RS. Sada razgovaramo sa predstavnicima svih mjesnih zajednica i cilj nam je da oni sve svoje infrastrukturne probleme poslože prema prioritetu. Na Savjetu će se donijeti odluka koji je od njih hitan, a koji će se rješavati kasnije. Znaćemo tačno kakve su predračunske vrijednosti, na osnovu toga ćemo iz Budžeta Grada za 2018. godinu i što je najvažnije za budžet 2019. godine – moći da predvidimo šta će se raditi u kojim mjesnim zajednicama“, pojašnjava Rikalo.

On navodi da postoji veliki broj problema koje bi trebalo sistematski rješavati u naredne dvije-tri godine, a to će moći samo ukoliko saradnja sa mjesnim zajednicama bude efikasna.

„Poručio bih svim građanima da upućuju svoje zahtjeve ka mjesnim zajednicama i našem odjeljenju. Mi radimo na tome, u ovom trenutku imamo 114 zahtjeva iz gradskih mjesnih zajednica, bez ruralnih, za rješavanje infrastrukturnih problema. Posložićemo ih i tačno napraviti koliko i šta bi trebalo za njihovo rješavanje. Naravno, moramo biti svjesni da ne možemo sve uraditi u jednoj godini, nije realno, jer se radi o velikim sredstvima – ali u naredne dvije-tri godine trebalo bi da budu riješeni nagomilani problemi“, ističe Marko Rikalo.

U ovoj godini, kako saznajemo, biće rješavani infrastrukturni problemi u prigradskim i ruralnim područjima, a u 2019. godini veći dio sredstava biće uložen za rješavanje ovih problema u gradskoj zoni Trebinja.

D.R.