Učenici sve češće druguju sa čašicom

20120621182635_146481
BANJALUKA l Više od 90 odsto mladih u RS povremeno se opija, a čak 40 odsto njih je bilo pod jakim uticajem alkohola bar jednom u životu.
U Klinici za psihijatriju Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banjaluka prošle godine se od alkohola liječilo 13 mladih, a rezultati istraživanja Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da je više od polovine srednjoškolaca alkohol probalo sa 13 ili manje godina.
U Klinici za psihijatriju ističu da je zabrinjavajuće što odrasli često gledaju blagonaklono na opijanje mladih, piše Glas Srpske.
„Mladi uglavnom dolaze zbog trovanja alkoholom. Nažalost, dalju saradnju uglavnom ne prihvataju ni mladi, ni njihove porodice i to je znak odobravanja i podsticaj za razvoj zavisnosti“, kazala je načelnik Klinike za psihijatriju Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banjaluka Nera Zivlak-Radulović i dodala da su tokom 2013. godine od alkohola liječili sedam osoba mlađih od 30 godina.
Banjalučki Klub liječenih alkoholičara radio je na projektu čiji je cilj prevencija alkoholizma kod mladih u sklopu kojeg je anketirano 170 srednjoškolaca i studenata.
„Devet odsto mladih navelo je da svakodnevno konzumira alkohol, što već govori u prilog razvijene zavisnosti, dok 91 odsto njih pije povremeno. Više od polovine ispitanih nije znalo da alkohol može prouzrokovati smrt“, rekla je Zivlak-Radulović, koja je i osnivač ovog kluba.
Institut za javno zdravstvo RS svake četiri godine sprovodi istraživanje o navikama i učestalosti konzumiranja alkohola među mladima. Posljednje je obavljeno 2011. godine i obuhvatalo je 3.132 ispitanika iz prvih razreda srednjih škola. Rezultati su pokazali da je 40 odsto mladih bilo pod jakim uticajem alkohola bar jednom u životu, što podrazumijeva lelujanje pri hodu, težak govor, gubljenje pamćenja o događaju i slično. Najveći broj mladih koji su bili pod jakim uticajem alkohola zabilježen je na području Doboja, Banjaluke i Foče.
Istraživanje je pokazalo da se više opijaju dječaci nego djevojčice, a učenici su naveli da lako dolaze do alkohola iako je njegova prodaja mlađima od 18 godina zabranjena.
Posljedice
Nera Zivlak-Radulović ističe da su štetna dejstva alkohola na mlade mnogobrojna, a najčešće je riječ o trovanju sa opasnim posljedicama, otupljenim interesovanjem za školu i razonodu i umanjena kritičnost.
Mladi počinju da se ponašaju neprimjereno, postaju skloni nedozvoljenim radnjama i krivičnim djelima“, navodi Zivlak-Radulović.
Glas Srpske