УЧЕНИЦИМА НИЖИХ РАЗРЕДА ШКОЛЕ У БРЕГОВИМА ОД ДАНАС ЛАКШЕ ТОРБЕ

ТРЕБИЊЕ | Ученици  нижих разреда Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Требиња данас су добили ормариће у које ће моћи да оставе сувишни школски прибор и опрему, како би њихове школске торбе биле што растерећеније.

Набављено је 17 ормарића, за свако одјељење разредне наставе од другог до петог разреда по један.

Дарко Јегдић, директор Осниовне школе „Јован Јовановић Змај“, каже да су средства за куповину ових ормарића обезбиједили и властитог буџета.

„У склопу програма Републичког педагошког завода смањења тежине ђачких торби наша школа је набавила одговарајуће ормариће за ученике од другог до петог разреда. Ово је наставак пројекта који смо почели прошле године када је Град Требиње свим требињским школама донирао по три ормарића. Вриједност ових 17 ормарића  2.500 марака. Ово ће заиста пуно значити ученицима наше школе“, рекао је Јегдић.

Дјеци ће сада бити лакше школске торбе јер ће дио непотребног наставног материјала и прибора моћи да остављају у намјенске ормариће. Да би ова замисао функционисала неопходна је надзор родитеља и учитеља.

„У самом пројекту смањења тежине ђачких торби велику улогу би требало да имају и родитељи на тај начин што ће да провјеравају школске торбе дјеце, јер се дешава да наши ученици некада у торбама оставе ствари од претходног дана и беспотребно их доносе наредни дан. Важна карика ће бити и учитељи. Они су ученицима и до сада говорили да беспотребне ствари не носе у школу. Набавком ових ормарића створила се могућност да ученици све књиге, уџбенике, прибор за ликовно, блокове и опрему за физичко могу безбједно оставе на за то предвиђено мјесто. Учитељи ће усмјеравати ђаке шта могу да оставе у школи, а шта би требало да понесу кући“, наводи Јегдић.

Учитељица Радмила Милидраговић, каже да су се они и до сада трудили да ученицима олакшају школске торбе.

„У учионицима постоје велики ормари гдје смо остављали непотребне радне листове. Рецимо, неки су нам, по плану и програму, потребни тек у другом полугодишту па их је у првом беспотребно носити.  Међутим, дешавало се да дјеца опет носе све ствари, ваљда – из навике. Сада ћемо у ове нове ормариће моћи све лијепо да посложимо, ставимо на одговарајуће мјесто. Веома  је важно што су ормарићи дјеци доступни, да могу и сами да их отворе, узму ствари или посложе нове“, каже учитељица.

Дјеца су задовољна што ће им школске торбе убудуће бити лакше и што ће моћи дио књига и школског прибора да оставе у ормариће.

„У школи оставаљамо прибор и књиге за ликовно, блокове, и још неке ствари. Патике за физичко, букваре и радне листове“, каже Уна Чучковић, ученица другог разреда.

Ђорђе Игњатовић се радује што ће му терет на леђима сада бити лакши.

„Не носимо тај велики терет, не мучимо се, немамо превише књига у ранцу и боље нам је“, каже Ђорђе.

У овој школи континуирано раде на унапређењу наставе па ће у наредном периоду бити набављено још неколико паметних табли, а за сада имају само једну.

Планирају да испред сваке учионице направе и полице са претинцима у које ће ученици прије почетка наставе остављати мобилне телефоне. За десетак дана биће у функцији ове полице које ће бити меморисане по бројевима ученика у дневнику. На овај начин ће управа школе ријешити проблем употребе мобилних телефона на часовима.

Д.Р.