Удружење „Насљеђе“: Не дозволимо да се антисрпске пресуде и озаконе

ТРЕБИЊЕ │ Удружeње дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ отвореним писмом позвало је све српске и друге политичаре, министре и посланике да преузму одговорност и спријече усвајање приједлога закона о измјенама и допунама  Кричног закона БиХ, јер предложена законска рјешења сматрају атаком на Републику Српску, истину, правду и слободу говора.

Према приједлогу овог закона, који је утврдио Савјет министара БиХ – порицање или грубо умањивање правоснажних одлука међународног или домаћег суда за геноцид, казниће се затворском казном у трајању најмање једну годину.

„За нас, дјецу погинулих бораца, чији су очеви дали живот за Републику Српску је недопустиво да српски политичари дозволе да се овакав приједлог закона усвоји. На тај начин забраниће се преиспитивање свих пресуда Хашког трибунала и других судова, које су се показале политичким, неправедним, неистинитим и усмјереним потпуно на Србе, гдје се Срби желе представити као искључиви кривци за рат и сва страдања. Забраниће се заступање истине и правде, као и слободе за коју су дати многи животи“, наводи се у отвореном писму Удружења „Насљеђе“.

У саопштењу се питају како једна демократска земља, која поштује европске вриједности, сада законом жели да ограничи слободу говору, мишљења и изражавања?

Неспорно је да се правоснажне судске одлуке требају поштовати и спроводити, али не смије се ограничити право да грађанин може изнијети своје мишљење о било чему, па и о судској одлуци“, поручују из „Насљеђа“.

Радио Требиње