Угрожена безбједност на путевима у Херцеговини

Kраве, овце, козе и коњи слободно се шетају по скоро свим путевима херцеговачке регије. За возаче у Херцеговини није изненађење ако на сред магистралног пута налете на стадо оваца или крдо крава.

Ова је појава која возачима представља праву ноћну мору. Оштра кривина а краве на путу.

Од почетка ове године стока је изазвла дванаест саобраћајних несрећа. Задња је имала најтеже посљедице, двадесетпетогодишњи Билећанин изгубио је живот ударивши у бика који се налазио на сред пута. Они који су свакодневно на херцеговачким друмовима од ове појаве страхују а на власнике животиња огорчени.

-Било гђе у Херцеговини, на било ком путу стоке има. Од крава, оваца, коза било шта. Сматрам да је одговорност на власницима али исто тако и на несавјесним возачима јер сви знамо да возимо поред села а ограничење постоји.

-Мало када се десило да сам кренуо према Гацку а да нисам срео стоку на путу. То представља велику опасност, кажу неки од анкетираних возача.

Највећа опасност је у вечерњим сатима, када је видљивост мала. Са овим проблемом боре се и у полицији. Kажу да је закон врло јасан.

“Забрањено је кретање стоке на јавном путу без надзора. Уколико је стока присутна поред пута, поред ње мора бити водич односно гонич који ће је усмјеравати и чувати”, рекао је Синиша Јовановић,  инспектор за безбједност саобраћаја ПУ Требиње.

Зато ће сви  пастири који не раде посао како треба а полиција их ухвати платиће казну од 50 до 300 марака. Херцеговачки путеви у лошем стању, оштре кривине и стока која господари довољни су разлози да се вожња прилагоди условима али и да се поштују саобраћајни знаци.

АТВ