Uhapšen Naser Orić u Bernu

347323_1
BERN l Naser Orić, ratni komandant Srebrenice, uhapšen je danas u Bernu, to je potvrdila i Vasvija Vidović, njegov advokat. Za Klix.ba je rekla da je iznenađena i da još nije stupila u kontakt sa Orićem.

Interpol Srbije raspisao je u februaru prošle godine poternicu za Naserom Orićem jer ga srpsko Tužilaštvo za ratne zločine sumnjiči za zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine.

Sumnja se da je Orić sa još četvoricom osumnjičenih 12. jula 1992. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestu Zalazje, Donji Potočari, u opštini Srebrenica.

Naser Orić i još četiri osumnjičena terete se da su tom prilikom ubili devet civila srpske nacionalnosti.

Pored Orića, međunarodna poternica je raspisana i za ratnim načelnikom Policijske stanice u Srebrenici Hakojom Meholjićem i još trojicom Bošnjaka. Orić tvrdi da to „ne može biti slučajno“ i da za to nisu, kako je kazao, „krivi Srbi, srbijanski lobiji i službe“, već vlasti BIH.

Naser Orić, koji je pred Sudom u Hagu pravosnažno oslobođen odgovornosti za zločine nad Srbima, je po raspisivanju poternice izjavio da će ga Srbija i Republike Srpske proganjati dok je živ.

Podsetimo, 2008. godine Haški tribunal je pravosnažno oslobodio ratnog zapovednika muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.
BNTV