Ухапшен Синиша Мацан!

765-574-856a481040e333603e871b850046e3c7

БАЊАЛУКА l Припадници Сипе ухапсили су јутрос Синишу Мацана, бившег директор Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ(ИДДЕЕА), потврђено је БН ТВ.

У оквиру ове акције, припадници Сипе претресају два стамбена објекта која користи осумњичена особа с циљем проналажења и привременог одузимања документације и других предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку. Мацан је ухапшен по налогу Тужилаштва БиХ, у оквиру истраге око вишемилионских злоупотреба и незаконитости поводом избора компаније за израду личних докумената грађана БиХ.

Мацан је осумњичен за злоупотребу положаја и незаконитости у процесу избора предузећа Милбауер, коме је  омогућено да добијањем наведеног посла и формирањем и одређивањем цијене докумената, стекне незакониту имовинску корист.

Вриједност наведеног уговора већа је од 100 милиона марака. Тужилаштво БиХ, заједно са СИПА и партнерским агенцијама, провело је дуготрајну и темељну истрагу цјелокупног процеса, те прикупило доказе о одговорности осумњиченог Мацана, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Савјет министара БиХ расправљао је раније о ревизорском извјештају гђе се наводи да је Агенција за идентификационе документе, док је на њеном челу био Мацан, фаворизовала одређеног произвођача због чега су лична документа продавана по далеко већој цијени од стварне вриједности.

Према ревизорском Извјештају, провођење преговарачког поступка ИДДЕЕА-е са бањалучким Милбауером довело је у питање транспарентност и економичност поступка. Оцијењено је да набавка електронског чипа личним картама од 8 КМ није реална, с обзиром да они по фактури добављача износе око 1,1 евро.

Истрага у вези набавке личних докумената почела је 2014. године. Она би уз остало требала да одговори како је посао добио бањалучки Мухлбауер, тада фирма без иједне референце иако се преговарало са њемацким конзорцијом Мухлбауером. Како је приватној фирми држава изградила фабрику захваљујући авансном плаћању од које је касније по најскупљој цијени у Европи набављала личне документе.

Посао израде личних карата и возачких дозвола у вриједности близу 104 милиона КМ добила је фирма „Милбауер Родинг“ из Њемачке, и то путем преговарачког поступка без објаве обавијести уз услов форамирање компаније у БиХ.

Треба подсјетити како је бањалучка фирма Милбауер Бањалука у 40 постотном власништву Нитес фирме Миодрага шкрбића и још неколико особа које су медији повезивали са Златком Лагумџијом и Милорадом Додиком. У вријеме потписивања првог уговора на челу фирме био је зет Небојше Радмановића, којега ће касније на том мјесту наслиједити брат жене Зорана Тегелтије, новог-старог министра финансија Републике Српске.

Иначе, посљедњи велики посао бањалучка фирма добила је на изради пасоша треће генерације на међународном тендеру након чега је БиХ добила најзаштићеније, али и најскупље пасоше у Европи.

БН телевизија