Ухапшено 11 особа које се доводе у везу са тероризмом

369128_1

САРАЈЕВО │ По налогу тужиоца из Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ, на подручју Кантона Сарајево, проводи се свеобухватна акција коју реализују чланови Федералне управе полиције уз подршку партнерских полицијских агенција и ОБА БиХ.
Мета активности су око 15 особа, за које постоје сазнања и докази да су блиски и одржавају контакте са радикалним групама и структурама ИСИЛ-а, као и структурама повезаним са особама на ратиштима Сирије и Ирака.
У оквиру претреса, врши се претрес два мјеста вјерског окупљања радикалних особа, као и више кућа и приватних објеката које користе.
Приликом претреса, пронађени су одређени доказни материјали, који указују на повезаност са структурама ИСИЛ-а.
Ухапшено је 11 особа које се сумњиче за кривична дијела која се доводе у везу с тероризмом. Како незванично сазнајемо, ухапшен је и један од главних вођа групе која је припремала терористички напад.
Битно је истаћи да се претреси врше и у насељима у близини мјеста Рајловац, гдје се прије два мјесеца десио терористички напад у којем су убијена два војника ОС БиХ.
Тужилаштво БиХ поручује грађанима БиХ, да Босна и Херцеговина има капацитете да открије и процесуира особе повезане са тероризмом и радикалним групама, те да ће заједно са полицијским и безбједносним агенцијама у БиХ, као и са партнерским агенцијама у иностранству, преузети све активности, како би се отклониле терористичке пријетње и опасности за грађане Босне и Херцеговине.
Наведене особе под истрагом су због казнених дјела јавног подстицања на терористичке активности и врбовање ради терористичких активности из члана 202а. и 202б. КЗ БиХ.
БНТВ