Укидање Шенгена не значи увођење виза

367188_1
САРАЈЕВО l Шеф Мониторинг тима за праћење примјене безвизног режима Бакир Даутбашић рекао је да укидање шенгенског споразума не значи увођење визног режима за земље западног Балкана.
„БиХ је са Европском комисијом склопила уговор, односно добили смо одлуку којом смо стављени на бијелу листу“, рекао је Даутбашић за „Дневни аваз“.
Он каже да суспензија шенгенског споразума није у вези са визним режимом.
Савјет министара БиХ усвојио је јуче информацију Радне групе за мониторинг спровођења одлуке о безвизном режиму за грађане БиХ у ЕУ/Шенген у вези са најављеном депортацијом лица поријеклом из БиХ, које се у Њемачкој сматрају економским имигрантима, односно лажним азилантима.
Одобрена је употреба такозваног европског хитног путног листа за повратак, који ће важити за грађане БиХ приликом уласка у БиХ током њихове депортације/протјеривања, односно враћања у земљу.
Тај путни лист издају надлежни органи Њемачке до окончања кампање, најдуже 90 дана, након чега ће се примјењивати прописи о реадмисији који су на снази.
Савјет министара БиХ задужио је Министарство безбједности да предузме потребне активности како би се онемогућило лицима која нису држављани БиХ да током ове кампање неовлаштено уђу у БиХ.
Према процјенама, у Њемачкој се налази 90.000 тражилаца азила из западног Балкана, међу којима и 3.903 лица поријеклом из БиХ, која би требало да буду протјерана у матичну земљу.
Агенције