Украјина побједник Евровизије, незадовољство у Русији

3817904_1

СТОКХОЛМ │ На финалној вечери 61. такмичења за „Песму Евровизије“, које је одржано у Глоуб арени у Стокхолму, побједу је однијела представница Украјине Џамала са песмом „1944“. Аустралија је заузела друго место, док је треће освојила Русија.

За најбољу песму Европе такмичили су се представници 26 земаља, а побједник је проглашен на основу обједињених гласова публике и жирија.

Српска представница Сања Вучић наступила је под редним бројем 15.

Према гласовима жирија, Србија је првих 8 поена добила је од Босне, 7 поена од Македоније, 6 од Црне Горе, по 5 од Словеније и Бугарске, и по 2 од Велике Британије и Хрватске.

Од 1956. године, када је Евровизија основана, доживјела је бројне промјене – почевши од дужине пјесме, броја такмичарских вечери, преко начина гласања до изгледа сценографије.

Такмичење је основано са циљем да уједини континент тада разједињен ратом, кроз љубав и музику, а путем одбацивања свих различитости. Ова порука снажна је и данас, у вријеме када Европу потресају нове кризе.

Евровизију ове године прати око 200 милиона људи, док је само у Глоуб арени било 13.000 гледалаца. Такмичење је уживо пратило 50 земаља свијета, укључујући САД и Кину.

Домаћини вечери били су прошлогодишњи побједник Манс Зелмерлов и Петра Меде, која је такође била домаћин Евросонга 2013. године.

Финале је отворио дефиле застава 26 финалиста, који је представљао својеврсну модну ревија. Заставе су пројектоване на костиме од папира које су модели носили на бини.

Гост вечери био је Џастин Тимберлејк, који је премијерно извео своју нову песму.

Побједничка пјесма разбјеснила Русију

Украјинка Сузана Јамаладинова је синоћ, на 61. такмичењу за „Песму Евровизије“, однијела побједу највећег европског музичког такмичења. Њена песма „1944“ говори о Стаљиновој депортацији више од 240.000 етничких Татара са полуострва Крим током Другог свјетског рата.

Упркос огромном аплаузу после наступа, када је Украјинка однијела побједу у живом телевизијском програму, то није тако добро дочекано у Русији, која је, како наводи британски Телеграф, нумеру доживјела као суптилан пријекор за инвазију Крима прије двије године.

Пјевачица је претходно истакла да је била инспирисана сјећањима њене прабаке, која је депортована са полуострва са своје петоро деце 1944. године, заједно са 240.000 других Татара.

Руски званичници и поједини политичари Крима жалили су се да пјесма омаловажава Русију. Међутим, организатори са сједиштем у Женеви оцијенили су да пјесма није била у супротности са правилима који забрањују политички говор.

Б 92/РТС