Ukrajina u ratu: 15 mrtvih u vojnim operacijama, zatrpano 950 rudara

20150603164502_308407
DONJECK | Oko 950 rudara je ostalo zarobljeno pod zemljom u rudnicima „Skočinjski“ i „Zasjatko“ na istoku Ukrajine, nakon velikog artiljerijskog napada.
U toku je evakuacija, javlja Rojters.
Usled borbi u dva ukrajinska rudnika došlo je do prekida snabdijevanja strujom, usljed čega je oko 950 rudara zarobljeno pod zemljom.
Poslije velikog artiljerijskog napada, najmanje 379 rudara je ostalo zarobljeno u rudniku „Skočinjski“ na istoku Ukrajine, a u rudniku „Zasjatko“ je pod zemljom 576 rudara. U toku je njihova evakuacija, javlja Rojters.
Kako je saopštio predstavnik Ministarstva odbrane „Donjecke Narodne Republike“ Edvard Basurin govoreći o rudniku „Skočinjski“, granate su pogodile rudnik i obližnju pijacu Sokol, a od eksplozija je povrijeđeno dvoje ljudi, dok je istovremeno nestala struja zbog čega su rudari prinuđeni da ostanu pod zemljom, prenijela je agencija Tas.
Zasad nema izvještaja o eventualnim žrtvama.

Ukrajinska vojska granatira od sinoć pozicije proruskih snaga u oblasti Donjecka na istoku Ukrajine, pri čemu je poginulo 15 ljudi, saopštio je ministar odbrane samoproglašene Narodne Republike Donjeck Vladimir Kononov.
On je istakao da je djelovanje ukrajinske vojske bilo unaprijed planirano, prenijela je ruska agencija Tas s.
„Njihov je cilj da ne sprovode mirovne dogovore i ovo je pokušaj da se pokaže da je situacija izmakla kontroli“, rekao je on.
„Naše pozicije su pod udarom vatre duž cijele linije fronta, u Širokinu, Jelenovki i Marinki. Granate koje koriste su kalibra od 120, 122 i 152 milimetra. Mi sprovodimo odbranu sedam sati“, rekao je on.
Prema njegovim riječima, u napadu ukrajinske vojske poginulo je 15 ljudi i to od jutros od 3 sata i 45 minuta i da su među žrtvava i proruske snage i civili.
Predstavnik ministarstva odbrane NR Donjeck Eduard Bašurin rekao je da njegove snage nisu izvele nikakvu ofanzivnu akciju već su „preduzete odgovarajuće mjere da bi se spriječio genocid naroda Donbasa“.

Danas je granatirana i jedna pijaca u Donjecku.
Uprkos sporazumu o prekidu vatre u februaru, sukobi su mjestimično nastavljeni, uz žrtve među vladinim i separatističkim borcima, ali žrtava među civilima skoro da nije bilo. Situacija je pogoršana posljednjih dana kada su zaraćene strane ponovo počele sa granatiranjem
Od sporazuma o prekidu vatre u februaru, izvještaji o žrtvama među vladinim i separatističkim borcima nastavljaju se istim intenzitetom, ali žrtava među civilima skoro da nije bilo. Situacija je pogoršana posljednjih dana kada su zaraćene strane ponovo počele s neselektivnim granatiranjem.

Guverner Luganska, koji kontroliše vlada, Genadij Moskal objavio je na zvaničnom sajtu da je stariji bračni par danas poginuo kada je njihov automobil pogodio minobacački projektil. Prema saopštenju, napad se dogodio na 20 kilometra unutar teritorije pod vladinom kontrolom.

Ruska novinska agencija Interfaks prenijela je da je predstavnik pobunjenika rekao da je jedan stanovnik grada Jenakijeve ubijen u blizini postrojenja za prečišćavanje otpada.
Tokom sukoba koji je počeo u aprilu 2014. godine poginulo je više od 6.400 ljudi.
Predstavnici zaraćenih strana sastali su se u utorak u Belorusiji, ali je sastanak završen bez rješenja za sukobe.
Sporazum o primirju nalaže da obe strane povuku teško naoružanje sa 450 kilometara dugačke linije fronta, ali međunarodni posmtrači kažu da obe strane krše tu odredbu, piše Blic.