Умјетничка хумана мисија

ТРЕБИЊЕ │ Док је лагани повјетарац угодно расхлађивао бројне посјетиоце окупљене испред Музеја Херцеговине, ликовни умјетници из неколико земаља испуњавали су људску и хуману мисију, своја дјела настала у оквиру међународне колоније  „Kоло 2018“ даривали су у добротворне сврхе.

И наслов је довољно симболича, „Kоло за кола“ јер ће сав новац од продатих умјетничких дјела бити додијељен Удружењу породица са проблемом стерилитета „Бебе“ за куповину возила.

“Веома нам је драго што смо својим радом помогли Удружењу “Бебе” и још драже нам је што се овој акцији одазвало доста умјетника који нису чланови Kолоније а то је једна веома лијепа порука”, каже Нина Лојовић Милинић, предсједник Удружења ликовних умјетника источне Херцеогвине “Милорад Ћоровић”, једног од суорганизатора колоније.

Изражавајући задовољство због великог одзива и хумане поруке коју су послали ликовни умејтници Снежана Мисита, предсједник Удружења породица са проблемом стеритета „Бебе“ рекла је да ће куповина возила Удружењу бити од велике користи. “Ми путујемо широм источне Херцеговине, јер наше Удружење окупља чланове из шест мјеста, наши чланови путују на клинике у Бањалуку, Сарајево, Београд и куповином возила биће нам много лакше”, каже она.

“Искрено се надам да ћемо у наредне двије године “добити” и нашу стоту бебу у Удружењу мада не волим о томе да причам. Kажем даће Бог. Добили смо 87 беба од оснивања и то су скоро три разреда у једној школи, а то је највећа могућа награда”, каже Мисита.

Представници овог удружења вечерас су уручили захвалнице Музеју Херцеговине, оснивачу колоније Дражену Милићу и Удружењу ликовних умјетника источне Херцеговине „Милорад Ћоровић“ што су препознали важност рада удружења „Бебе“ и приход од продатих слика намијенили њима. У оквиру треће међународне умјетничке колоније „Kоло 2018“ вечерас је отворена Изложба Афокравате Дивне Бијелић књижевнице и афористичарке која је преко писања афоризама ушла и у свет моде.

Афокравата њена је кованица и нови модни детаљ, а поставку од 50 униката посјетиоци Музеја Херцеговине могли су видјети и синоћ.

“Kао потреба да се од струке направи посао, моја основна струка не доноси профит а продавати кравате, то је већ нешто друго”

„Лепа жена је као револуција, неки би да је поведу, али немају храбрости“ – ово је један од афоризама Дивне Бијелић, који су исписани на краватама на српском, руском и енглеском језику.

“Љубав према тој краткој форми сам преко магистарског, затим и докторског рада, који чека одбрану, проширила сам и на писање сопствених афоризама, који сада могу да носе и као модни детаљ”, каже Дивна и додаје да је инспирацију добила када је чула за сликара који је своје ликовно умеће искористио за украшавање кравата.

Р.М.