Umjetnička humana misija

TREBINJE │ Dok je lagani povjetarac ugodno rashlađivao brojne posjetioce okupljene ispred Muzeja Hercegovine, likovni umjetnici iz nekoliko zemalja ispunjavali su ljudsku i humanu misiju, svoja djela nastala u okviru međunarodne kolonije  „Kolo 2018“ darivali su u dobrotvorne svrhe.

I naslov je dovoljno simboliča, „Kolo za kola“ jer će sav novac od prodatih umjetničkih djela biti dodijeljen Udruženju porodica sa problemom steriliteta „Bebe“ za kupovinu vozila.

“Veoma nam je drago što smo svojim radom pomogli Udruženju “Bebe” i još draže nam je što se ovoj akciji odazvalo dosta umjetnika koji nisu članovi Kolonije a to je jedna veoma lijepa poruka”, kaže Nina Lojović Milinić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika istočne Herceogvine “Milorad Ćorović”, jednog od suorganizatora kolonije.

Izražavajući zadovoljstvo zbog velikog odziva i humane poruke koju su poslali likovni umejtnici Snežana Misita, predsjednik Udruženja porodica sa problemom steriteta „Bebe“ rekla je da će kupovina vozila Udruženju biti od velike koristi. “Mi putujemo širom istočne Hercegovine, jer naše Udruženje okuplja članove iz šest mjesta, naši članovi putuju na klinike u Banjaluku, Sarajevo, Beograd i kupovinom vozila biće nam mnogo lakše”, kaže ona.

“Iskreno se nadam da ćemo u naredne dvije godine “dobiti” i našu stotu bebu u Udruženju mada ne volim o tome da pričam. Kažem daće Bog. Dobili smo 87 beba od osnivanja i to su skoro tri razreda u jednoj školi, a to je najveća moguća nagrada”, kaže Misita.

Predstavnici ovog udruženja večeras su uručili zahvalnice Muzeju Hercegovine, osnivaču kolonije Draženu Miliću i Udruženju likovnih umjetnika istočne Hercegovine „Milorad Ćorović“ što su prepoznali važnost rada udruženja „Bebe“ i prihod od prodatih slika namijenili njima. U okviru treće međunarodne umjetničke kolonije „Kolo 2018“ večeras je otvorena Izložba Afokravate Divne Bijelić književnice i aforističarke koja je preko pisanja aforizama ušla i u svet mode.

Afokravata njena je kovanica i novi modni detalj, a postavku od 50 unikata posjetioci Muzeja Hercegovine mogli su vidjeti i sinoć.

“Kao potreba da se od struke napravi posao, moja osnovna struka ne donosi profit a prodavati kravate, to je već nešto drugo”

„Lepa žena je kao revolucija, neki bi da je povedu, ali nemaju hrabrosti“ – ovo je jedan od aforizama Divne Bijelić, koji su ispisani na kravatama na srpskom, ruskom i engleskom jeziku.

“Ljubav prema toj kratkoj formi sam preko magistarskog, zatim i doktorskog rada, koji čeka odbranu, proširila sam i na pisanje sopstvenih aforizama, koji sada mogu da nose i kao modni detalj”, kaže Divna i dodaje da je inspiraciju dobila kada je čula za slikara koji je svoje likovno umeće iskoristio za ukrašavanje kravata.

R.M.