Универзитетска болница у Фочи за пола године у новом руху

ФОЧА │ Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић посјетила је данас Универзитетску болницу Фоча, у којој је почела реализација друге фазе пројекта Енергетска ефикасност у БиХ, која ће трајати шест мјесеци, а укупна вриједност пројекта је око четири милиона КМ.

У оквиру прве фазе, централна болничка зграда добила је нови кров, фасаду са термоизолацијом, замијењена је спољашна столарија и систем гријања, а у другој фази, која би требала да буде завршена за пола године, исти послови биће урађени у преостала четири павиљона.

Ријеч је о кредиту Свјетске банке намијењеног за реконструкцију објеката из области здравства и образовања, који финансира Влада Републике Српске.

Голићева је поручила да је ово поклон Владе Српске општини Фоча.

„Централна зграда је изграђена 1958. године, а преостали павиљони до 1974. године и од тада у њих није ништа уложено. Ово је регионална и универзитетска болница у којој студенти обављају праксу. Поносна сам што је објекат у првој фази завршен онако како је уговором прописано, а извођач друге фазе нам гарантује да ће и та фаза бити завршена како је предвиђено уговором, за шест мјесеци“, рекла је Голићева.

Голићевој ће данас на свечаној сједници локалног парламента, поводом Дана општине, бити уручена награда „Почасни грађанин Фоче“ због заслуга за овај пројекат.

„То је велика част, али и обавеза да још више радим да би Фоча добила још много пројеката“, нагласила је Голићева.

Она је подсјетила да је Влада Српске у протеклих неколико година у Фочи завршила или започела велике пројекте, попут реконструкције водовода, изградње зграде Студентског дома и Богословског факултета, те реконструкције жељезног моста на Дрини.

Директор Универзитетске болнице Фоча Вељко Марић захвалио је Голићевој на великој подршци, којом ће ова установа бити „умивена, покривена и угријана“.

„Нама остаје да направимо лифт првог павиљона и да надоградимо два спрата у Ц и Д павиљону. Захвалио бих Влади и предсједнику Српске, који су препознали наше потребе и одобрили још један пројекат реконструкције унутрашњости и набавке нове опреме, који је у току“, рекао је Марић.

Пројекат је помогла и општина Фоча издвајањем средстава за покривање једног павиљона.

Начелник општине Радисав Машић нагласио је да је Универзитетска болница једна од најбољих здравствених установа у Српској.

„Овом инвестицијом обезбјеђујемо оптималне услове за пацијенте, медицинско особље и све оне који ће у будућности тражити услуге ове установе. Тако се стварају претпоставке да се новом опремом настави развој болнице“, рекао је Машић.

РТРС