Уочи пресуде Насеру Орићу: Породице погинулих очекују максималну казну

САРАЈЕВО │ Суд БиХ сутра ће објавити првостепену пресуду команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу, оптуженима за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године, најављено је из Суда.

Орић и Мухић оптужени су да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба – Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Суђење у овом предмету почело је у јануару 2016. године, а након изношења завршних ријечи Тужилаштва БиХ 29. августа, окончано је изношењем завршних ријечи одбране 12. септембра.

Чланови породица погинулих српских бораца и убијених цивила из Сребренице и Братунца очекују да ће Суд БиХ сутра коначно показати да је непристрасан и да ће Насеру Орићу изрећи максималну затворску казну за злочине које је лично починио и за оне који су почињени под његовом командом над Србима у ове двије општине.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Братунца Радојка Филиповић рекла је Срни да би природно и нормално било да Орић буде осуђен на доживотну робију за све почињене злочине у и око Сребренице и околини Братунца.

„Знајући у каквој земљи живимо и како ради правосуђе БиХ, може се поново десити да дође до срамотне пресуде и ругања правосуђа српским жртвама као у више случајева до сада“, констатује Филиповићева.

Она каже да је разлог за њену и сумњу великог броја породица несталих и погинулих досадашњи однос Тужилаштва и Суда БиХ према српским жртвама и њихова пристрасност приликом изрицања пресуда, али и оптужница којом је Орић оптужен за само три појединачна случаја убиства заробљених српских бораца.

„Познато је да су под његовом командом и уз његово лично учешће почињени бројни злочини у селима око Сребренице и Братунца, као и у сребреничким логорима. Убијено је више стотина жена, дјеце и непокретних старих и слијепих особа, а он је оптужен само за три случаја што говори о односу Тужилаштва према српским жртвама“, указује Филиповићева.

Према њеним ријечима, оптужница против Орића морала је бити много шира и обухватнија јер нико још није процесуиран за око двије хиљаде убијених Срба из ове двије општине, од којих су око половина били цивили.

„Да је Суд имао наклоност према Орићу потврђује то што му је омогућено да се брани са слободе и да утиче на свједоке. Са оваквим правосуђем ништа није искључено и није могуће предвидјети каква ће одлука бити донесена, али свака осим максималне казне је срамотна за правосуђе“, поручила је Филиповићева.

Предсједник Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице Бранислав Васиљевић рекао је да ће петнаестак чланова ове и братуначке организације породица погинулих присуствовати сутра изрицању пресуде пред Судом БиХ команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу.

РТРС/Срна