Уполовљен број обољелих од туберкулозе

ТРЕБИЊЕ │На Одјељењу за пулмологију Болнице Требиње посљедњих пет година број обољелих од туберкулозе је у опадању, захваљујући спровођењу програма Свјетске здравствене организације за сузбијање и спречавање туберкулозе под називом „Јачање до стратегије“.

У 2013. години евидентирана су 24 пацијента обољела од ове заразне болести, а прошле и ове године тај број је смањен на 10.

Биљана Богдановић, специјалиста пнеумофтизиолог, за Радио Требиње истиче да је веома важно на вријеме се јавити љекару и не занемаривати симптоме ове болести.

„Кашаљ, који траје више од три седмице, понекад праћен искашљавањем крви, повишеном тјелесном температуром до 38 степени, ноћним знојењем, малаксалошћу, губитком апетита и тежине. Код наведених симптома потребно је потражити стручну помоћ љекара, који ће након прегледа обољелог упутити на узимање испљувка на преглед (микроскопски и културом), која код већине обољелих потврђује дијагнозу туберкулозе проналажењем узрочника“, појашњава Богдановићева.

Она додаје да од туберкулозе оболијевају особе слабог имунолошког система.

„Туберкулоза је заразна болест,  изазива јеКохов бацил, оболијевају имунокомпромитоване особе, слабијег имунитета, труднице, особе које су у ризичним групама, као што су ХИВ позитивни, корисници опојних дрога, расељена лица, затвореници“, наводи Богдановићева за Радио Требиње.

Истиче да пацијенти у болницу долазе већ у поодмаклој фази болести када је и лијечење отежано.

„Пацијенти долазе већ у тежим формама туберкулозе, када је искашљавање крви већ присутно, па је и лијечење теже. Зато је важно јавити се када су симптоми благи. Лијечење се спроводи ефикасним лијековима, пратимо пацијенте, терапија траје најмање шест мјесеци, али може и до годину дана, у зависности од случајева“, појашњава докторица.

Према статистици у Херцеговини од туберкулозе чешће оболијевају мушкарци него жене, који су, углавном, зашли у седму деценију живота мада има и млађих пацијаната, са 45 година.

Д.Р.