Упознајте цркву посвећену Светом Томи (ВИДЕО)

screen-09.39.27[30.04.2016]

ТРЕБИЊЕ/НИКШИЋ │ На тромеђи градова Билеће, Требиња и Никшића прије пет година почела је обнова цркве посвећене Светом Томи. Дијелом цркве пролази граница између Црне Горе и Херцеговине.

– Уздигнута на вису са чаробним погледом на ријеку Требишњицу и Билећко језеро, стоји и пркоси зубу времена једна древна грађевина из времена Византије, црква Светог апостола Томе у Парешком Долу – прича нам Зоран Мишковић из Никшића, и додаје: – Један дио гробља припада Црној Гори, а други Херцеговини. Овдје се налазило некад велико гробље, али је добрим дијелом порушено за вријеме балканских ратова, када је Аустро-угарска војска правила шанчеве и утврђења за одбрану од Црногораца.

– Благословом епископа будимљанско- никшићког Јоаникија започели смо обнову овога светога храма на темељима дрвене светиње, која је овдје била. Неки помињу девети вијек, неки године послије, али Бог зна када је овдје први храм никао, када је први олтар почео да поји, али вољом божијом и вољом овог дивног народа започели смо 2012. године обнову ове светиње – појаснио нам је Раденко Kопривица парох будимско-никшићки.

Небојша Kолак/Елта ХД